Rakvere ametikoolis sündis idee looduse klaverist - Bionyno

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskond Bionyno koosseisus Kaire Sakeus, Kardo Eljaste, Kristjan Kirpu, Silver Saun Rakvere ametikoolist ja Roman-Roland Puiestik, Anette Põld, Hanna-Liina Koobas Tallinna tööstushariduskeskusest. Rühma juhtisid Siret Villmann ja Maria Abel.
Meeskond Bionyno koosseisus Kaire Sakeus, Kardo Eljaste, Kristjan Kirpu, Silver Saun Rakvere ametikoolist ja Roman-Roland Puiestik, Anette Põld, Hanna-Liina Koobas Tallinna tööstushariduskeskusest. Rühma juhtisid Siret Villmann ja Maria Abel. Foto: Erakogu

Kolmapäeval mõtlesid 33 Rakvere ametikooli ja Tallinna tööstushariduskeskuse noort Rakvere ametikoolis Junior Achievement Eesti korraldatud 12-tunni ettevõtlus- ja innovatsioonilaagris välja toodet, mida saaks teha muidu kasututest okstest või oksakohtadest.

12-tunni ettevõte on aktiivne ning loov koolitus, kus noored õpivad lühiloengute ning praktilise tegevuse käigus põhilisi ettevõtlusteadmisi. Päeva jooksul viidi läbi ajurünnak ideede leidmiseks, loodi oma ettevõttele visioon ja missioon, pandi paika turundus- ja finantsplaan ning tehti läbi SWOT-analüüs. Osalejad suunasid lahenduste leidmisel puiduvaldkonna eksperdid.

Kõige innovaatilisemaks ning põnevamaks ideeks tunnistas žürii rühma Bionyno toote looduse klaver. Bionyno on oksade kõrgsageduslikul fotoonsel biosignaalil funktsioneeriv digiklaver. Tavalise klaveri klahvid asendatakse okstega. Okste puudutamisel saavutatakse signaal, mis muundatakse helisignaaliks. See metoodika võimaldab välja arendada uusi muusikainstrumente ja heli manipuleerimise meetodeid. Et biosignaal püsiks, tuleb klahve uuendada iga 9 kuu järel. Oma sihtturuna nägid noored muusikahuvilisi ja kollektsionääre.

Eriauhinna pälvis rühm Ökorõõm, kes asuks tootma kattemadratseid, mis on täidetud okstest valmistatud saepuruga ning aroomigraanulitega. Saepurust madrats võtaks inimese kehakuju ning oleks seega selga toetav ning samas looduslähedane.

Teised meeskonnad pakkusid välja idee teha puuokstest skulptuure koduaedadesse; luua teemapark maailmakuulsatest hoonetest, mis oleks valmistatud okstest; toota tule- ja ilmastikukindlaid okstest valmistatud aiamajakes ning käisid välja mõtte pakkuda RMK-le ja omavalitsustele metsapuhastuse ning parkide hooldamise teenust, selle tulemusel tekkivatest okstest aga teha erilisi riidepuid, kardinapuid, ukselinke ja lambikupleid.

Noorte ideid ja äriplaane hinnanud žüriisse kuulusid Jeld-Wen Eesti juht Priit Koha, Sarkopi ostuosakonna spetsialist Mari Kerma, Rakvere ametikooli puiduvaldkonna juht Olev Metsis, lisaks Lääne-Viru arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Margit Murumägi ning Lääne-Viru rakenduskõrgkooli ettevõtluslektor Diana Tandru.

12-tunni ettevõte toimus Junior Achievement Eesti projekti "Ettevõtlikuks ja loovaks õpilasfirmas" raames, mida rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles