Järgmine nädal võib tuua 14 külmakraadi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Norra Meteoroloogia Instituudi pikaajalise prognoosi kohaselt võib järgmise nädala esmaspäeval tulla Tallinnas 12 ning teisipäeval Pärnus 13 ja Tartus 14 miinuskraadi.

EMHI sünoptik Taimi Paljak kinnitas Postimehele, et erinevate mudelite arvamus on selles osas küllalt sarnane - antakse kümnest kraadist enam külma juba esmaspäevast alates. Siiski ei soovinud Paljak nende numbritega veel kiirustada, kuna pikad prognoosid on mudelipõhised ja võivad muutuda.

Lähemal ajal ilm nii krõbe pole, kuid lumi sajab maha. EMHI andmetel jääme teisipäeval madalrõhkkonna idaserva. Öösel sajab aeg-ajalt vihma ja lörtsi, päeval on sajuhooge harvem. Põhja poolt tugevneb kõrgrõhkkonna mõju, samal ajal Põhjamere äärest avaldab survet uus madalrõhkkond.

Kahe rõhkkonna vastasseisu tõttu tugevneb kagu- ja idatuul. Õhtul läheneb merelt tihedam sajuala, mis jõuab esialgu vaid saartele ja tuleb alla põhiliselt vihmana. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0 kuni 4, Virumaal võib jääda 0 kuni -1 kraadi piiresse.

EMHI teatel võib kolmapäevast alates muutuda ilm talviseks. Siis katab Eestit madalrõhkkonna põhjaserv. Saartel sajab lörtsi ja vihma, mandril aga põhiliselt lörtsi ja lund, võib tuisata. Sadu on intensiivne. Sisemaal tekib tõenäoliselt maha märja lume kiht. Kagutuul paisub tugevaks, puhangud ulatuvad rannikul 18 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel saartel 0 kuni 2, mandril 0 kuni -2 kraadi.

Neljapäeval jääme madalrõhkkonna põhjaserva. Sajab lörtsi ja lund, on tuisuoht. Puhub tugev ida- ja kirdetuul, pole välistatud tuule pöördumine kirdesse. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0 kuni -5 kraadi. Lumekihi paksus võib kohati ulatuda 10 sentimeetrini.

Reedel sajab vahete-vahel lund ja lörtsi. Tänastel andmetel peaks saju intensiivsus väiksem olema. Tuul on tugev. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0 kuni -5 kraadi, selgimiste korral võib öösel veel paar-kolm kraadi madalamale langeda.

Yle uudisteportaal teatas, et Soome lõunaossa on oodata reedeks lumetormi, lund sajab mitu päeva järjest ning paiguti võib lumekate ulatuda mitmekümne sentimeetrini.

«Reede öö toob küll taas lund ja lörtsi, kuid vastukaaluks Soomele, läheb meil reede päevaks sulale,» kinnitas Paljak. «Pigem piserdab vihma, sekka lörtsi. Laupäeva öö on kah valdavalt plussis, kuid päeval läheb lumeks üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles