Lumetuisu tipphetk saabub reede öösel, uus nädal toob krõbedad külmakraadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Külm kõrgrõhuala tugevneb Koola poolsaarel ja selle edelaserv katab Soome. Samas läheneb Baltimaadele Kesk-Euroopast uus aktiivne madalrõhkkond koos värskete sajupilvedega

Kahe erineva pöörise duelli tagajärjel püsib Eesti ilm tuulisena, aeg-ajalt sajab lund ja tuiskab.

Neljapäeval on pilves ilm. Sajab lund ja tuiskab. Puhub ida- ja kirdetuul 6–12, puhanguti 15 m/s, saartel ja rannikul 12–17, õhtupoolikul puhanguti 20 m/s.

Õhutemperatuur on 0 kuni –5 kraadi.

Reede öö tuleb sajune, tuisune ja väga tugeva tuulega. Mandril on sadu intensiivne, võib lisanduda 4-10 cm lund.  Puhub ida- ja kirdetuul 8-15, puhanguti 18, öö hakul põhjarannikul üle 20 m/s.  Õhutemperatuur on -2..-8ºC.

Reede päeval on sadu intensiivsem veel põhjarannikul ja siin jätkub ka tuisk. Sisemaal tuisuoht väheneb, kuid lund ja lörtsi tuleb lisaks. Kagu-Eestis pole välistatud ka vihm ja kui õhutemperatuur jääb ka seal miinuspoolele, siis võib tekkida maha jäitekiht.

Nädalavahetusel jäävad sajud harvemaks ja ilm muutub külmemaks. Seega suureneb temperatuuri kontrast merealade vee ja õhu vahel. Mere ja lahtede kohal on soodsad tingimused pilvede arenguks, mis rannikule jõudes võivad tihedaid lumehooge puistata.

Laupäeval muutub põhjapoolne külm kõrgrõhuala võimsamaks ega lase madalrõhkkonda edasi liikuda. Nõnda eemaldub madalrõhkkond Läänemerele ja nõrgeneb. Eesti jääb selle servaalale. Aeg-ajalt sajab lund, kuid sajuhulk on juba väiksem. Õhutemperatuur on -2..-8°C, hommikul võib kohati -10°C lähedale langeda.

Pühapäeval madalrõhkkond nõrgeneb ja hääbub. Valdavaks saab külm õhumass. Sadusid on harva ja need on enamasti nõrgad, vaid merelt rannikualadele jõudvaist pilvedest võib sadu intensiivne olla. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..-8°C, selgema ilma korral langeb öösel sisemaal alla -10°C.

Esmaspäeval tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ja saju tõenäosus on väiksem. Üksnes rannikualadel võib ikka lund või lörtsi sadada. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -5..-12°C. Kui aga taevas terveks ööks selgineb, võivad termomeetrinäidud -15°C ümbrusse langeda.

Teisipäeval püsib Eesti kohal külm õhumass. Kõrgrõhkkonna mõju on tugevam ja sadusid harva. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel -6..-12, selgema taeva all -15°C, päeval -3..-8°C.

Kolmapäeval on Eesti kohal kõrgrõhuvöönd. Sadusid on vähe, tuul nõrk ja ilm külm.

Nõnda on lähiaja ilmaolud väga keerulised ja liiklustingimused rasked.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles