Pärnumaale kerkib Eesti jõuluvanade keskus

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana Ärni ja poni Rubla ootavad kõiki väikseid ja suuri peagi Pärnumaale uudistama Eesti jõuluvanade aasta ringi tegutsevat keskust.
Jõuluvana Ärni ja poni Rubla ootavad kõiki väikseid ja suuri peagi Pärnumaale uudistama Eesti jõuluvanade aasta ringi tegutsevat keskust. Foto: Ants Liigus

Eestimaa jõuluvanade ühendus rajab Pärnumaa Tõstamaa vallas asuva Maria talu kõrvale jõuluvanade korstnatalu, kus saab korraldada nii lastelaagreid kui kaeda aasta läbi jõuluvanade ja päkapikkude ning nende loomade tegemisi.

Maria talu peremehe Enn Ranna sõnade kohaselt sündis Eesti jõuluvanade keskuse mõte eelmise aasta jõulude ajal, kui jõulutaadid kogunesid tallu oma iga-aastasele konverentsile.

“Maria talu kõrval oli vana korstnatalu, mille baasil rajamegi jõuluteemalise majapidamise,” selgitas Rand. “Hoone hakkab toimima vana Eesti elu stiilis, kus on loomapidamine ja tehakse käsitööd, ja majas elab jõuluvana oma seltskonnaga. Praegu käib ehitus.”

Eesti jõuluvanade eestkõneleja jõulutaat Ärni kinnitusel on samalaadsed keskused nii Soomes kui Norras ja oli aeg rajada midagi niisugust Eestissegi.

“Jõuluvana korstnatalus askeldab jõuluvana koos päkapikkudega ja korraldab suvel laagreidki,” lubas Ärni. “Eks jõuluvanal ole ka omi toimetusi, aga kui ette helistada ja kokku leppida, on ta ikka kodus ja võtab külalisi vastu suvelgi.”

Ärni sõnade kohaselt avatakse keskus järk-järgult ja päris valmis peaks jõuluvana korstnatalu saama tuleva aasta jõuludeks. Tänavu detsembris korraldavad jõulutaadid talus talgud, kuhu oodatakse oma igas vanuses sõpru.

Valmis jõulukeskusest leiavad külastajad jõulutaatide muuseumi, postkontori, koduloomad ja palju muudki.

Keskuse ehitust rahastatakse osaliselt Leader-programmist. Kui palju see ettevõtmine kokku maksma läheb, ei ole veel täpselt teada. Pealegi on jõulutemaatikat üldse keeruline rahas mõõta.

Sel nädalavahetusel kohtuvad Eesti jõuluvanad oma 12. ülemaalisel konverentsil, mis sedapuhku toimub Haapsalus ja Vormsil.

“Eks jõuluvanad taha ju ringi reisida, mitte olla paiksed,” põhjendas Ärni, miks üritust tänavu Pärnus pole. “Peale selle läheme kontrollima müüti, et Vormsil elavad troll-päkapikud.”

Ärni kinnitusel koguneb Lääne-Eestisse konverentsile tänavu vähemalt 50pealine jõulumeeste ja tantsupäkapikkude vägi. Osalejaid on igast Eesti nurgast, samuti on kohal iga-aastane aukülaline jõulutaat Lars Erik Rootsist. Loodetakse Venemaa peajõuluvana osalemistki.

Järgmiseks aastaks on konverents plaanitud Saaremaale Kuressaarde.

Pärnus näeb jõulutaatide delegatsiooni tänavu 15. detsembril, kui nad aitavad avada Martensi väljakul jõuluturu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles