Kiisler: Ida-Virumaad ei saa juhtida poole kohaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler.
Siim Kiisler. Foto: Stanislav Moshkov

Regionaalminister Siim Kiisler ei pea õigeks, et Lääne-Viru maavanem asuks samaaegselt täitma ka praegu tühjaks jäänud Ida-Viru maavanema ametikohta.

Pärast seda, kui valitsus vabastas tähtaja lõppemise tõttu ametist Ida-Viru maavanema Riho Breiveli ja koht tühjaks jäi, pakkus Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, et on valmis ka selle töö enda kanda võtma, alustades sedasi Virumaa ühendamist.

Regionaalminister Siim Kiisler ei pea seda õigeks. Ta selgitas, et vabariigi valitsuse seaduses on ära määratud maavalitsused, mida juhivad maavanemad. «Maavanemad on riigiasutuste juhid. Riigiasutusel peab olema juht ja ma küll ei leia, et Ida-Viru oleks selline maakond, kus selle asutuse juht saaks olla poole kohaga.»

«Iseendast on ju arutelusid olnud - küll rohkem lõbusas toonis - kas Lääne-Viru ja Ida-Viru võiksid olla tulevikus üks maakond. Aga see ei käi niipidi, et paneme kellegi ametisse, siis justkui olekski. Maakondade piire otsustatakse riigikogus seadusega,» rääkis Kiisler. «Et riigikogus seda üldse arutusele panna, peaks olema nii Ida- kui Lääne-Viru inimeste selgem soov selles küsimuses, selleks peaks küsima nende eestkõnelejate käest, seda pole õige ministri käskkirjaga lahendada.»

«Selleks, et praegust struktuuri muuta, peaks olema otsus, et maakondade loetelu Eestis muudetakse, mis on võimalik, aga mis ei saa kindlasti olla kergekäeline otsus.»

Valitsus vabastas 15. novembril Ida-Viru maavanema Riho Breiveli ametist seoses tema teenistustähtaja möödumisega, kuid uut kandidaati pole veel siiani välja käidud. «Ma saan aru, et pingelised otsingud käivad, tahtjaid väga palju ei ole,» ütles toona peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil.

Siim Kiisler ütles, et ta on rääkinud nii mõnegi inimesega sellest ametikohast, ent lõplikke kokkuleppeid veel pole. «Mul on tõesti olnud vestlusi inimestega, kes on öelnud, et ei taha seda kohta. Ida-Viru kindlasti kerge koht ei ole, see on maakond, kus tuleb pingutada keskmisest rohkem,» tõdes ta.

«Mul ei ole mõtet kedagi välja pakkuda enne, kui ei ole inimese endaga kokkulepet. Käin kandidaadi välja siis, kui olen vähemalt üle 50 protsendi veendunud, et ta ka valitsuse toetuse leiab,» lisas regionaalminister.

Ida-Viru maavanema kohuseid hakkab alates detsembrist täitma maasekretär Eve East.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles