Tuul muudab nädalavahetusel külma läbilõikavaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Ilmajaam hoiatab, et nädalavahetusel paisub kagutuul väga tugevaks ning muudab külma läbilõikavaks. Pinnatuisu tõttu peavad liiklejad arvestama teedele kuhjuvate lumevaaludega. Järgmisel nädalal võib aga õhutemperatuur langeda allapoole -20 kraadi. 

Homme kandub madalrõhuala üle mere Skandinaaviasse ja hääbub, nii et sajuhooge on harvem ja need on enamasti nõrgad, teatab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) oma nädalaprognoosis.

Venemaa poolt suureneb aga Läänemere idakaldal kõrgrõhuala mõju ning kahe rõhuala piirimail kagutuul tasapisi tugevneb. Õhutemperatuur on mandril -4..-9, öösel ja hommikul kohati -12 kraadi.

Laupäeval suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve. Samal ajal ulatub ida poolt kõrgrõhkkonna serv ikka kindlalt mere idakaldale. Meil võib vaid üksikutes kohtades nõrk lumehoog tulla, kuid pinnatuisuks on tingimused soodsad.

Kagutuul paisub väga tugevaks, puhangud tõusevad päeval sisemaal 15, rannikul 18, saartel 22 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel saartel -2..-5, mandril -6..-10 kraadi.

Pühapäeval vastasseis kahe rõhuala vahel püsib. Lund lisandub eelkõige Lääne-Eestisse. Kagutuul on ikka väga tugev ja kõikjal tekib lumevaale tugeva pinnatuisu tõttu. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel saartel -2..-6, mandril -6..-12 kraadi.

Esmaspäeval ilm enam nii tormine ei ole. Kuid kagutuul on endiselt veel tugev ja pinnatuisk jätkub. Lääne-Eestisse võib ka lund lisanduda. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel saartel -3..-7, mandril -8..-13, kohati langeb alla -15 kraadi.

Teisipäeval saab idapoolne kõrgrõhuala mõjusamaks, Lääne-Eestis aga kerge lume võimalus püsib. Kagutuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on saartel -4..-9, mandril -10..-15 kraadi, öösel selgineva taeva langeb veel paar-kolm kraadi madalamale.

Kolmapäeval ja neljapäeval ulatub ida poolt kõrgrõhuala serv üle Eesti. Saju võimalus on väike. Tuul puhub ikka kagust ja on lääne pool mõõduka tugevusega, idapoolsetes maakondades aga võrdlemisi nõrk.

Külma tuleb 13-18 kraadi, kohati isegi rohkem kui 20 kraadi, päeval 10-15 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles