Imetabast mustikajooki ümbritseb saladuseloor

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: Aarne Mäe

Pärast seda, kui Rakvere abilinnapeaks valiti Alaska mustikajoogi Kyäni turustaja Rainer Miltop, tõusis see imeaine nimi ka laiema avalikkuse teadvusesse, ehkki aktiivse soovitusturunduse kaudu olid päris paljud inimesed sellega juba varem seotud.

Nagu ikka sellistel puhkudel, on mõned ratsa rikkaks saanud, mõned panustatud raha tagasi tootnud ja mõned vastu pükse saanud. On kirglisi fänne ja üdini pettunuid. On tarvitajaid, kes räägivad enda paremast enesetundest, kuigi tegemist ei ole mingil juhul ravimi, vaid toidulisandiga.

Kuigi kuluaarides kõneldakse palju selle imeaine tervistavast mõjust, ei soovi keegi Kyänist avalikult rääkida ega tunnistada enda seotust selle äri või tootega. Kui mõnes kohvikus võib näha, kuidas müügitööd tegevate Kyäni agentide silmad säravad ja jutt jookseb, siis ajakirjanduse ees on nende suud lukus. Kes teab, kas umbusust, et äri ära lörtsitakse, või mõnel muul põhjusel.

Rainer Miltop pole kaugeltki ainus Rakveres tuntud inimene, kes sellega tegeleb, kuid ta on ainus, kes seda ei varja.

Kui Kyäni rinnamärki kandev Miltop läinud aasta lõpul abilinnapeaks sai, möönis ta, et Kyäni võttis aasta alguses väga palju aega, aga praegu on selle äri stabiilne ja püsiv ning see oli ka üks põhjus, miks ta sai anda oma nõusoleku abilinnapeaks kandideerida.

Mehe sõnul on Kyäniga kauplemise näol tegemist pika perspektiiviga ettevõtmisega, mida ta kavatseb kindlasti jätkata. Samal ajal on tema enda õmblusettevõte Multi Marger jäänud mõneks ajaks tagaplaanile. Ometi on tal plaan ehitada uute partnerite toel sel aastal Rakverre uus vabrik.

Kuuldavasti käivad meie kandi turustajad suisa väljaspool Eestit seda toidulisandit müümas, jõudes Lätti ja ka Ukrainasse, kus turg on veel suurem. Kui mingil ajal jõuab Rakvere tänavaile Kyäni kirjadega Mercedes, võib kindel olla, et selle roolis istub eriti edukas turustaja. Miks ei või see olla just Miltop ise.

Läinud nädalal kirjutas Õhtuleht, et Kyäni nime kandva toidulisandi müük on käinud Eestis juba vähemalt kolm aastat hoolimata sellest, et veterinaar- ja toiduamet lubas mõned selle sarja tooted siinsele turule alles eelmise aasta augustist.

“Kyäni Sunset ei vasta toidulisanditele kehtestatud nõuetele ning seda ei tohi Eestis turustada,” ütles ameti toiduosakonna peaspetsialist Airika Salumets ajalehele.

Amet heidab Kyäni toodete turustamisele ette veel ka teaduslikult tõestamata ja seega keelatud väidete kasutamist.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski ütles lehele, et tarbijakaitseametisse on jõudnud üks Kyäni tooteid käsitlev pöördumine.

Aga miks ikkagi kauge ja umbusku tekitav Kyäni? Rakvere ettevõtlikud mehed ja naised, mõelge ise välja mingi toode, mida hakata maailmale välja pakkuma, olgu selleks või puhas Pandivere vesi! Meil on siin küllalt müügiinimesi, kes selle rahaks suudaksid teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles