Toomas Suuman tõusis näitekirjanduse nominendiks

Inna Grünfeldt
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toomas Suumani näidend “Nõiutud kevade” kandideerib Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali näitekirjanduse aastaauhinnale. Aastaauhindade nominendid nimetatakse 2012. aastal ilmunud parimate raamatute eest.

Koos “Nõiutud kevadega” kandideerivad Martin Alguse “Kontakt”, Andrus Kiviräha “Karin ja Pearu” ja “Kevadine luts”, Gerda Kordemetsa “Surm, sünd ja laulatus”, Paavo Piigi ja Diana Leesalu “Lantimiskunstnikud”, Ivar Põllu “Vanemuise biitlid” ja “Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum”.

Näidendi “Nõiutud kevade” lavastas Madis Kalmet ja seda mängiti suvel Palamuse kooliõuel.

“Suumani salajane pärislugu murrab aga kohinal välja kahe teadaoleva prao kaudu: “Kevade” kui baasteksti ja Oskar Lutsu elu taustreaalsusena,” kirjutas Doris Kareva Sirbis.

Kirjandusteadlane Rein Veidemann arvas Postimehes: “Suumani pastišina võetava näitemängu primum mobile on Oskar Luts, keda sellisena, nagu ta meie kujutluses on kinnistunud, argielus abitu, joobe ja ärkamiste vahepealsena, mängib suureks Erik Ruus.”

“Ärge uskuge, et “Nõiutud kevade” on tragikomöödia. Ei, see võib olla küll melanhoolne, nagu seda täiuslikult on Luts ja tema loomingki, aga traagika asemel on siin puhas ülevus. See on “ilu kool”, kuhu ülevoolava teretusega kutsub meid kõiki näidendi alul Korraldajat (ja seejärel arsti ja õpetaja Lauri) kehastav Alo Kõrve,” rõhutas Veidemann.

Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali 2012. aasta aastaauhindade põhižüriisse kuuluvad Tiit Aleksejev (esimees), Mart Juur, Maire Liivamets, Ene Paaver ja Triinu Pakk. Aastaauhindade laureaadid kuulutatakse välja emakeelepäeval, 14. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles