Toolsel peatuvad kümned tuhanded haned

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toolsel näeb tuhandeid hanesid.
Toolsel näeb tuhandeid hanesid. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Viimasel nädalal on Toolse rannas käijatele avanenud põnev vaatepilt haneparvedest, kus kokku kümneid tuhandeid linde.

"Kogu rand ja meri oli hanesid paksult täis," vahendas mõned päevad tagasi Toolsel käinud inimene, kelle hinnangul võis linde olla isegi kümneid tuhandeid ja lõuna poolt tuli neid järjest juurde.

Kunda Linnalehe toimetaja Ebe Pilt ütles, et käis hanesid vaatamas eelmisel nädalal koos loodust hästi tundva kaaslasega. "Vaatasime linde Kundas Kronkskalda poolt. Siis ulatus hanede hulk tuhandetesse, see oli suur elamus, selline ohoo-efekt," kõneles Pilt.


Loodusmees Peeter Hussar ütles neljapäeval, et kümnetest tuhandetest hanedest Kunda lahel rääkida on liialdus, kuid eelmisel nädalal loendas ta neid seal kuni 5000.



Hussar sõnas eile, et palju rohkem linde kui viis tuhat lindu sealsele lahele ei mahugi.



Reedel läks loodusmees huvi pärast ise Toolsele huvi pärast olukorraga tutvuma ning ütles, et Toolse linnuse ümbruses toimuv võttis sõnatuks.



Mehe sõnul võis keskpäeva paiku Toolse linnuse ümbruses olla tõesti 25-30 000 hane, terves Kunda lahes veelgi rohkem. "Ei välista, et kokku võib nende arv ulatuda isegi 40 000-ni, kuid tõenäoliselt on neid siiski veidi vähem," sõnas loodusmees, kes kinnitas et nii suur hanede kogumass Kunda lahel on erakordne.



"Kui aus olla, siis nii palju hanesid korraga ei ole ma kunagi näinud," ütles Peeter Hussar, kes tunneb tiivuliste vastu huvi juba 1970-datest aastatest alates.



Hussar ütles, et püüdis loendada suurt haneparve, mis oli poolkaares ümber Toolse linnuse, seal võis olla umbes 15 000 lindu. Teises parv, mis oli kuskil 1,5 kilomeetri kaugusel rannast, võis Hussari hinnangul olla veidi väiksem.



"Kunda lähedal on samuti meri linde täis, kuid neid on siiki oluliselt vähem kui Toolsel," sõnas Hussar.



Hussar ütles, et nii suur hanede koguarv on seotud rändega. "Ilmselt käib arvuliselt umbes selline lindude mass siit igal kevadel läbi, aga nende liikumine on rohkem hajutatud, linnuparv peatub, lendab edasi, tulevad uued parved. Tänavu on aga ilmselt neil siin hea olla ja süüa küllaga," arvas Hussar.



Raba- ja suur-laukhaned, kes peatuvad Toolsel, käivad einestamas viljapõldudel Kohala ja Haljala kandis.



"Oleneb ilmadest, kuid umbes nädala jooksul lendavad nad ära pesitsuspaikadesse, mis asuvad Siberi tundrates Linnud aga teevad oma otsused oma loogika järgi, nii võivad nad vabalt ka juba homme Toolselt läinud olla, " ütles Hussar.



Iseenesest on hanede kogunemine mere ääres kevaditi tavaline, Lääne-Virumaal on neid lisaks Toolsele kõige rohkem Mahu rannas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles