Küsitlus: mida arvate selle kohta, et maadlus kaob olümpiamängude kavast?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Vinter.
Allan Vinter. Foto: Arvet Mägi

Mida arvate selle kohta, et maadlus kaob olümpiamängude kavast?

Oleg Gross, endine maadleja

Sellest on väga kahju. Juba Vana-Roomas oli maadlus, see oli üks esimesi spordialasid, ja läbi aegade on olnud meeste vahel mõõduvõtmist. Uskumatu natuke, et selliste traditsioonide kallale minnakse. Natuke aprillinalja moodi kõlab see, aga ei ole naljategemise aeg. Kreeka-rooma – see juba kõlab niimoodi, et peaks olema kavas. Eks elu on muutuv, aga mind küll see uudis ehmatas, seda enam, et tegin kunagi ise seda ala, olen isegi meistrinormi täitnud. Kas see lõplikult nii jääb, näitab aeg.

Endel Treimann, maadlus­treener

Seda ma tean juba umbes kaksteist aastat, seda räägiti maailma maadluskohtunike kokkusaamisel Roomas. Põhjuseks on pidev reeglite muutmine, isegi ühte olümpiatsüklit pole suudetud nii hoida, et määrustikku poleks muudetud. Jälle oleme olukorras, et tuleb määrustikku muuta.

Muudatustega on sisu ära kadunud, reeglid tingivad praegu passiivse maadluse, aga maadlus peab ikka aktiivne olema. Ei tea, kas kellelgi on min­gid huvid mängus. Miks see ka see­kord läbi ei lähe, on Venemaa vas­tu­­seis. Seal ollakse seisukohal, et maad­lus on nende elu. Venemaa vastu ei ole nad suutnud veel ja Põhjamaad on ka vastu. Usun, et nii lihtsalt see ala ära ei kao. Eestlastele sobib kreeka-rooma maadlus kõige paremini ja see on läbi aegade olnud meie trumpala. Lääne-Virus eriti.

Allan Vinter, maa­dlus­treener

Midagi head ma sellest ei arva loomulikult. Tegelikult ei ole küsimus mitte ainult kreeka-rooma maadluse väljajäämisest, vaid üldse maadluse väljajäämisest. Reeglite pidev muutumine võib olla üks põhjustest, miks nii on läinud. Eks see paras šokk ole, aga usume ja loodame, et päris nii see ei jää. Vastuseis sellele on päris suur üle maailma.

Riho Mäe, vabamaadluse treener

Seda, et kreeka-rooma maadlus tahetakse olümpiamängude kavast välja suruda, oli juba paar aastat ­tagasi kuulda, aga et kogu maadlus, see on maadlusringkonnale ikka ­väga suur pauk. Nüüd sõltub kõik rahvusvahelise maadlusliidu FILA ­asjapulkadest, mida nad ette ­võtavad. Suvi läbi on aega sehkendada.

Lõplik otsus tehakse sügisel, nii et lootust on, aga see on 50:50 – võib minna nii ja võib minna naa. Aga kui vaadelda laiemalt ja tunnistada fakti, et olümpia on nüüdisajal muutunud äriks ning kavva võe­-

takse alasid, mis raha sisse toovad, tribüüne täidavad, siis on lootust ­vähe. Kui maadlussaalis on 2000–3000 vaatajat, aga pesapalli vaatab 20 000 – 30 000 inimest, siis saab määravaks see, mis rohkem raha sisse toob.

Alternatiiviks ongi tekkinud olümpiamängude kõrvale teine suurvõistlus – mitteolümpialade mängud, Epp Mäe on need korra juba võitnud sumos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles