Röövli ohvriks langenud välismaalane on Eesti õigussüsteemis pettunud

Madis Filippov
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne.
Endine Puka vallavanem läheb kohtu alla. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohtla-Järvel elav ühe Lääne-Euroopa riigi kodanik, kes tänaval relvastatud röövi ohvriks langes, ei mõista, miks määrati teda rünnanud kurjategijale tingimisi vanglakaristus.

Möödunud aasta 26. märtsi õhtul kella kaheksa ajal astus Kohtla-Järvel Olevi tänava 23. maja juures Juani juurde (nimi muudetud) pätt, kes ähvardas teda noaga ning võttis ära mobiiltelefoni ja 5 eurot, kirjutab Põhjarannik.

Mehe sõnul aitas ta politseil kurjategija tabada, kui tundis tänaval juhuslikult ära päti sõbra ning rääkis sellest lähedal seisnud politseipatrullile.

Kurjategija saadi kätte ning selleks osutus Aleksei Vasinovitš (25), kelle hingel veel muidki patte.

Kümme päeva enne hispaanlase ründamist oli ta pettusega ühelt inimeselt ära võtnud mobiiltelefoni ning ühes Kohtla-Järve poes lauasahtlist varastanud 134 eurot. Kui naismüüja vargale järgnes, et teda takistada, väänas mees naise kätt, lükkas ta eemale ning lahkus.

Kui uurimine lõppes, oli aga Juani üllatus suur, kui kolm kuritegu (neist üks esimese astme oma) sooritanud seaduserikkuja vaba mehena kohtusaalist välja astus. Prokurör Anu Toluk läks kohtusse, et kinnitada kurjategijaga sõlmitud kokkulepe. Karistuseks lepiti kokku kolme aasta pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Ei kaasnenud ka mingeid lisakontrollnõudeid ega kohustusi, mis sageli tingimuslikule karistusele lisatakse.

Juan on aga nördinud: «Nüüd jalutab ta vabana tänaval ning teised narkomaanid ja kurjategijad teavad, et nad võivad inimesi noaga rünnata ning neid ei karistata.»

Ta ei saa aru, kuidas saab jätta isiku reaalselt karistamata põhjendusel, et isik on varem kohtulikult karistamata.

Põhjalikum artikkel koos prokuratuuri selgitustega on üleval Põhjaranniku kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles