Hans-Gert Pöttering: Euroopa Liidu ajaloolise laienemise 5. aastapäev

, Euroopa Parlamendi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans-Gert Pöttering.
Hans-Gert Pöttering. Foto: AFP / Scanpix

Viis aastat on möödunud ajaloolisest päevast 2004. aasta 1. mail, kui kümne uue liikmesriigi taevast valgustas ilutulestik ja 75 miljonit inimest tähistas üheskoos Euroopa Liidu kodanikuks saamist.


Eestit, Küprost, Leedut, Lätit, Maltat, Poolat, Slovakkiat, Slo­veeniat, Tšehhit ja Ungarit hõlmanud ajaloolise laienemise 5. aastapäeva puhul ja Eestis 7. juunil toimuvate Euroopa Parlamendi valimiste eel on tarvilik meelde tuletada, mida EL on oma kodanikele andnud.



Euroopa lähiajalugu kujunda­nud sündmuste ahelas oli 2004. aasta laienemine kõrgpunkt selles üle 60 aasta kestnud ajajärgus, mis tähendas suu­re osa riikide jaoks kannatusaastaid, et saada jälle vaba, demokraatliku ja ühendatud maailma­jao osaks. Õigused, mis meil on, ja rahu ja vabadus, milles me ela­me, on saavutatud raske tööga, paljud varasemad põlvkonnad võisid sellest vaid unistada.



Ainult ühiselt

Eestile on Euroopa Liiduga ühinemine toonud kaasa suuri muutusi, mis tähendavad paremaid võimalusi nii oma riigis kui ka jagatud euroopalike väär­tuste kultuuriruumis, kus kodanikel on võimalus oma õigusi kasutada. Euroopa Parlament on selles arengus pidevalt osalenud.



Parlament käsitleb kodanike igapäevaellu kuuluvaid teemasid. Eelseisvad valimised annavad Eesti kodanikele võimaluse tõstatada oma probleeme Eesti parlamendiliikmete ja kandidaatide vahendusel. Uuel valitud parlamendil tuleb täita oma rolli XXI sajandi põhiprobleemide lahendamisel.



Majanduskriis mõjutab kogu Euroopa Liitu, sundides tarbijaid ostusid edasi lükkama, ette­võtteid tegevust kokku tõmbama ja töötajaid lahti laskma, riike eksporti vähendama ja turiste reise ära jätma.



Need kõik on käegakatsutavad raskused, millega Euroopa valijad vastamisi seisavad. Euroopa Parlament annab oma panuse Lissaboni lepingus nimetatud sotsiaalsel turumajandusel põhineva tuleviku ülesehitusse, toetades ELi stimuleerivate meet­mete paketti ja osaledes finantsturgudele karmimate eeskirjade väljatöötamises.



Majanduskriis pole ainus kee­ruline küsimus. Kliimamuutus ja tulevikuks energiaallikate tagamine on äärmiselt mitmekülgsed ja kaugeleulatuvad prob­leemid, mis väärivad täit tähele­panu. Vaid 27 riigi ühendusena suudame probleeme tõhusalt lahendada ning etendada meile kuuluvat ülemaailmse partneri rolli.



Poliitilised pii­rid ei ohjelda kliimamuutuse mõjusid, näiteks meretaseme tõusu. Mand­rijää sulamine põh­ja- ja lõunapoolusel on põhjustatud aas­tatepikkusest süsinikuheitest muudes piirkon­dades. Meretaseme tõus omakorda mõjutab rannaalade elanikke, muu hulgas ka Vahemere ääres. Seetõttu pole ühelgi riigil mõtet ette kujutada, et ta suudaks üksinda lahendada kliimamuutuse probleemi.



Sama kehtib majanduskriisi kohta, mille leviku riigist riiki on põhjustanud turgude üleilmne dünaamika. Sel põhjusel vajame Euroopas üleeuroopalikku lahendust. Protektsionism vaid süvendab kriisi ja kahjustab Euroopa ühtset turgu, mis on ELi loomisest saadik üks selle nurgakive ja mida hiljutised laienemised on veelgi konsolideerinud.



Olulised valimised

Arengumaades valitsev vaesus ja muud olulised probleemid peaksid meid eurooplastena vahetult puudutama, sest meie kujundame homset maailma.



Euroopa peaks arengumaade vajaduste katmisel ja rändeprobleemi lahendamisel esinema ühtsena. Nende miljonite vaes­te inimeste kitsikus, kes püüd­levad majandusliku heaolu poole ja kellest paljud on sunnitud sõja ja tagakiusamise tõttu ümber asuma, on samuti üleilmne probleem.



Ebaseaduslik ränne on viinud palju meeleheitel hingi traagilisse surma kõrbes või merel. Euroopa Liit ei saa lasta sellistel inimlikel kannatustel jätkuda, nagu ta ei saa ka jätta Eesti-suguseid piiririike üksinda võitlema. Seetõttu algatas Euroopa Parlament Euroopa sisserändepoliitika väljatöötamise.



Eelnevat arvesse võttes oman­davad kuu aja pärast toimuvad Euroopa Parlamendi valimised veelgi suurema tähendu­se. Soovime jätkuvalt püüelda ühiste eesmärkide poole ja täita neid otsusekindlalt demokraatlikus liidus, kus Euroopa Parlament esindab 500 miljonit kodanikku.



Kui me seda raskel ajal ei suuda, siis jääb mälestus 2004. aasta laienemisest vaid ebaoluliseks mälestuseks.


Seetõttu soovimegi Lissaboni lepingu peatset jõustumist, sest see tugevdaks demokraatiat ja vastutust Euroopa Liidus, tõhustades Euroopa Parlamendi ja riikide parlamentide rolli ning võimaldaks liidus tulemuslikumalt tegutseda.



Olen kindel, et Eesti kodanikud, kes mõistavad oma hääle mõ­juka kasutamise olulisust, tõstavad Euroopa Parlamendi valimistel 7. juunil Eesti osalusprotsendi kõrgemate hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles