Sõber unistab kodusel suurturniiril medalist

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõber loodab, et hoolealused näitavad kodupubliku ees head mängu.
Andres Sõber loodab, et hoolealused näitavad kodupubliku ees head mängu. Foto: Peeter Langovits

«Ma tahaks nende vendadega kohe medalit saada, mis seal rääkida!» tunnistas Andres Sõber, millised salasoovid on tal seoses suvel Tallinnas peetava kuni 20-aastaste noormeeste korvpalli EM-finaalturniiriga. «Kui turniiril on 20 komandat, siis ma ei hakka ju rääkima, et kui saaks 16. koha, oleks jõle vinge.»

9.–21. juulini võõrustab Tallinn esimest korda nii kõrgetasemelist korvpalliturniiri ning esimest korda osaleb A-divisjoni EM-finaalturniiril varasema 16 võistkonna asemel 20 meeskonda, mängud peetakse Rocca Al Mare suurhallis ja TTÜ spordihoones.

Loogiline samm

«Korvpalliliit on viimase üheksa-kümne aasta jooksul liikunud samm-sammult, oleme korraldanud mitmeid U-16 B-divisjoni turniire nii poistele kui tüdrukutele ja ma arvan, et oleme näidanud head korraldusoskust, seetõttu on U-20 A-divisjoni finaalturniir loogiline järgmine samm,» arutles Eesti Korvpalliliidu president Jüri Ratas. «Selge on see, et meie suurem eesmärk on liikuda siit edasi meeste Euroopa meistrivõistluste ja ka maailmameistrivõistluste poole, aga kindlasti ei suuda me seda tüüpi võistlust enam üksinda korraldada, vaid see on tulevikustsenaarium koostöös teiste Balti riikidega.»

Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul on senise korraldusfaasi suurim väljakutse olnud eelarve kokkusaamine. «Eelarve on üle 800 000 euro, õnneks sellest väga suur osa tuleb väljast sisse ehk osavõtumaksud ja FIBA Europe’i toetus, aga 30 protsenti peab Eesti riik panema – nii riik, linn kui Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on õla alla pannud,» kommenteeris Loide, kelle sõnul ootab korvpalliliit kõiki entusiastlikke korvpallihuvilisi kaasa lööma turniiri korraldamisel vabatahtlikuna.

Veebruari keskel taas Eesti U-20 koondise peatreeneriks kinnitatud Sõber on juba peaaegu otsustanud, millised mängijad ta koduseks suurturniiriks koondisesse kutsub. «Need 12–15 venda käivad mul iga päev korra või kaks peast läbi,» tunnistas Sõber. «Eelmisel aastal oli mul neist kuus-seitse kutti juba käes, tean ja tunnen neid ning loodan, et nad jaksavad ilusti. Arvan, et kokku on selline punt, kellega mul on rõõm möllata.»

Sõbra praegusesse valikusse kuuluvad Rauno Nurger (Rapla), Mihkel Schlei­cher (Rakvere Tarvas), Kristo Mangelsoo (BC Kalev/Cramo), Georg Tambre (Hito), Mario Kirsimaa (Hito), Martin Paas­oja (Rapla), Oliver Metsalu (Rakvere Tarvas), Kent-Kaarel Vene (Kaunase Žalgirise noortesüsteem), Martin Jurtom (Rapla), Janari Jõesaar (USA ülikool), Rait-Riivo Laane (Rapla), Sander Saare (Hito) ja Andri Metsaru (Rakvere Tarvas).

Kontrollmängud tugevatega

Enne finaalturniiri algust on Eestil plaanis kontrollmängud tugevate riikidega, oma nõusoleku on juba andnud Leedu, kuid soovi on avaldanud ka Hispaania ja Prantsusmaa. «Kui Prantsusmaa soovi avaldas, mõtlesime alguses, et kuidas siis niimoodi, aga okei, kui nad on nii julged poisid, teeme ära, tulgu kohale!» teatas Sõber, kelle sõnul kohtutakse Prantsusmaaga tõenäoliselt nädal enne turniiri algust. «Võtame ikka kohe suured röövlid rinnale, vaatame ära, äkki lõpus ei pääsegi nende vastu mängima, siis teeme vähemalt alguses oma asjad ära nendega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles