Fikseeritud intressimäär toimib kindlustusena

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euribor.
Euribor. Illustratsioon: Euroopa Keskpank

Eluasemelaenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor jääb ilmselt madalaks veel paariks aastaks.

Eluasemelaenu intressimäära fikseerimine on omamoodi kindlustus, mis tagab ennustatavad laenumaksed, samas võib seesugune kindlustus osutuda kalliks.

Maailm on millegipärast seatud nii, et inimesed kipuvad säästmise, investeerimise, aga ka laenamisega seotud otsuseid tegema valel ajal.

SEB eraisikute suuna arendusjuhi Triin Messimase sõnul oli eluasemelaenude intressimäärade fikseerimine viimati rohkem levinud perioodil, kus Euribor märgatavalt tõusis, ja edasise tõusu kartuses fikseeriti laenuintressid üsna kõrgel, nelja kuni viie protsendi tasemel. «Kui täna soovib laenusaaja näiteks aastal 2008 viieks aastaks fikseeritud laenu intressi ujuvaks muuta, tuleb tal tasuda üsna suur summa,» tõdes Messimas.

Euribor ajaloo madalaim

Nüüd, kus eluasemelaenude baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor on läbi aegade madalamaid, tekib küsimus, kas poleks mitte mõistlik intressimäär fikseerida. Pankadevaheline laenuintress Euribor langes madalaimale tasemele, 0,316 protsendile eelmise aasta detsembri keskel. Seejärel hakkas Euribor tasapisi kerkima. Tõus kestis veebruari alguseni, kuu aega on intress taas langenud.

Võib arvata, et Euribor jääb madalale tasemele veel mitmeks aastaks.

«Kuue kuu Euribori tasemeid, mis algavad nulli ja komaga, usun jätkuvalt püsivat ka aastatel 2013–2015,» ütles Danske Banki juht Aivar Rehe eelmise nädala neljapäeval BNSile.

Ka Swedbanki Balti investeerimiskeskuse osakonna juhataja Kristjan Tamla arvab, et intressimäärad jäävad väga madalale tasemele vähemalt aastaks-paariks.

«Kui eesmärgiks on kindla suurusega laenumaksed ka järgneval kolmel kuni viiel aastal, on intressi fikseerimine praegu mõistlik otsus,» sõnas Triin Messimas. «Tõenäosus, et intressimäär praeguselt tasemelt veel oluliselt langeb, ei ole väga suur.»

Praegu pakuvad pangad eluasemelaenude fikseerimise võimalust maksimaalselt viieks aastaks ja intressimääraks on sellisel juhul 0,95 protsenti, millele lisandub kliendi riskimäär.

«Täna on viie aasta fikseeritud euro intress alla ühe protsendi taseme, mis on ajalugu vaadates väga madal, ja justkui oleks tark intress fikseerida. Samas, suurem osa klientidest, kes ajaloos on intressi pikemalt fikseerinud, ei ole sellest kasu lõiganud,» ütles Swed­banki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Andres Tukk.

Tema sõnul on baasintressimäär viieks aastaks alla ühe protsendi tasemele lukku panna igal juhul soodne võimalus. «Täna võiks võtta fikseerimist kui kindlustust,» lausus Tukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles