Samm tugevate omavalitsuste poole

Sulev Valner
, omavalitsusreformi projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvaloenduse küllaltki kurvad tulemused maapiirkondades, inimeste lahkumine pealinna ja välismaale, koolide, pangaautomaatide, päästekomandode ja palju muu vajaliku ärakolimine maalt tõestavad, et väikeste nõrkade omavalitsuste ja nende kahtlemata tublide juhtide käed jäävad sageli lühikeseks, et tegelikult suuta mõjutada oma piirkonna inimestele olulisi asju ja seista vastu ääremaastumisele.

Praegune regionaalministri välja pakutud kava tugevamate keskuste ehk kohalike tõmbekeskuste ümber koonduvate senistest tugevamate omavalitsuste loomiseks on üks võimalus, et püüda peatada maapiirkondade nõrgenemine ja liigne pealinnastumine. Kõige enam võidaksid sellest muutusest just oma kodukoha arengu pärast muretsevad kohalikud.

Tõmbekeskuse mõiste on seejuures vahend, kirjeldamaks tugevat, hästi toime tulevat omavalitsust, millel on piirkondliku tõmbekeskuse näol olemas kindel tuum. Võib rääkida ka toimepiirkondadest, mille piires inimene oma eluringiga toimetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles