Raamidest välja!

, kirjandusloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Liivamets
Maire Liivamets Foto: Erakogu

Kuuldes väljendit multikultuursus, satun kohe segadusse, isegi ahastusse, olles lõpetanud eestivene kirjaniku Andrei Ivanovi romaani “Hanumani teekond Lollandile”. Kas need, kes igatsevad võõrtööjõu järele, on selle teose ikka läbi lugenud, mis sellest, et osutan taas ilukirjandusele. Raamat räägib asüülitaotlejate ja illegaalide elust ja tegevusest Taanis, nende nõudmistest ja vägivallast, jõhkrusest ja hoolimatusest ning täiesti võõrast käitumiskultuurist. Autor on ise pikemalt Skandinaavias ringi ekselnud ja teab, millest kirjutab.

Osutan “Hanumani teekonna ...” kaudu uuele võimalikule olukorrale, mis meid tabab ükskord paratamatult, aga mille edasilükkamist üritatakse viimasel ajal mitmel moel takistada. Ma saan aru, et me tibatillukesel maal tööinimesi ei jätku, aga olen ise Kopenhaagenis kogenud pelgust võõrapäraselt süngete pilkude ees. Seega ei suuda ma praegu majanduslik-kalgilt mõelda, vaid veeretan emotsionaalseid mõtteid. Pealegi, jätkem need mõned kümned võimalikud tippspetsialistid kõrvale, küsigem hoopis, kas haritud kõrgtasemega persoonid meile tulla tahavadki?

Niisiis, kas pean tõesti leppima situatsiooniga, kus lillekorvid aknalaudadel ja soliidseid riideid kandvad vanainimesed ajavad siia saabunud võõramaalasi marru kui võõristavad nähtused? Mida need eurooplased küll mõtlevad: “Mustrisse laotud kõnnitee. Ornamendid seintel. Sepistatud aiad. Vasevalust käepidemed. Tänavate segadik, ilupõõsastest hekid, muruniidukite põrin, müüridega piiratud tehased, vabrikud, prügilad ...” Üks tagasihoidlikumaid tsitaate raamatu esileheküljelt juhatab sisse edaspidi üha jõulisemaks muutuva sõnavara, millega sissetrügijate käitumisstiili ja nõudmisi kirjeldatakse. See siledaks kammitud maailm võib neis tõesti tekitada viha, kuid nende mõtlemismuster minus suurt ja selget hirmu. Hirm pole aga just suurem asi seltsiline ega mõistlike mõtete peremees. Kui see hakkab inimeses ladestuma, võib juhtuda palju arusaamatusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles