Juhtkiri: Valimised on alanud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Esimest korda europarlamendi ajaloos on võimalik hääletada elektrooniliselt ja seda Eestis.


Eesti kodanikud saavad kuni 3. juuni kella 20 eelhääletada internetiaadressil

www.valimised.ee

.



Uut võimalust on varmad ära kasutama ka erakonnad, näiteks on keskerakond Tallinnas ja teistes suuremates linnades püsti pannud 20 telki, kus lisaks valimismaterjalide jagamisele pakutakse ka e-hääletamise võimalust.



Seda taunib aga riigi valimiskomisjon, sest telgis on suur võimalus valijat mõjutada.



Uuringud ei tõota suurt valimisaktiivsust ei Euroopas ega Eestis. Virumaa Teataja kutsub inimesi siiski üles valima minema, hoolimata sellest, et majanduskriisist tulenevad otsused ja valitsuse teod kanduvad üle eurovalimistele ja varjutavad neid ning valimiskampaaniadki kõlavad kui kohalike valimiste sissejuhatus.



Hoolimata sellest, et iseendaga toimetulekuga on palju tegemist, nii et europarlamendi valimised kipuvad lihtsalt liiga kaugeks jääma.

Kui meile on antud õigus ja isegi kohustus valimas käia ja seeläbi oma meelsust avaldada, siis on rumal seda võimalust kasutamata jätta.

Loomulikult ajavad suletud nimekirjad, mille puhul antakse hääl erakonnale, aga mitte inimesele, paljudel harja punaseks ja ilmselt jätab nii mõnigi seetõttu valima minemata.

Samas on kandideerimas suur hulk üksikkandi­daate, kelle puhul saab hääle anda ikkagi konkreetsele isikule. Pea kõik üksikkandidaa­did on väitnud, et kandideerivad paljuski just protestiks suletud nimekirjade vastu.

Kindlasti tasub valima minnes pea selge hoida ja anda endale korralikult aru, milliste valimistega on tegemist ehk keda, kuhu ja milleks me valime.

Sisepoliitika tuleks europarlamendi valimistest ikka lahus hoida, mis siis, et mitu erakonda oma kampaanias just sellele rõhuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles