Rakvere valla areng võib pidurduda

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasila mõis.
Lasila mõis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Läinud nädalal Rakvere vallavolikogu istungil käinud maavalitsuse esindus tõdes, et Rakvere vald annab praegu küll riigi keskmise omavalitsuse mõõdu välja, kuid tulevikus on oht jääda arengus seisma.


Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm rääkis Rakvere valla rahvaasemikele, et maavalitsuse esindus külastab kõiki omavalitsusi ja annab neile omapoolse hinnangu. "Me ei tule siia kritiseerima," märkis ta.


Tamme sõnul annavad maavalitsuse ametnikud külaskäikudel ülevaate ka oma töövaldkonnast. Ta viitas riigi aina kahanevale eelarvele ja nentis, et maavalitsusest on koondatud 15 inimest, tööle võeti kaks ühistranspordi kontrolöri.

"Sellisele anarhiale, nagu ühistranspordis oli, pidi ühel hetkel lõpu tegema," selgitas maavanem, kelle andmetel on R-kioskeist Rakvere linnaliinibusside piletid äkitselt otsa saanud.

Küsitav tulevik

Lääne-Viru maavalitsuse rahandusosakonna juhataja Riina Kaptein ütles, et Rakvere vald on suuruselt keskmine omavalitsus. Ohuks nimetas rahandusspetsialist, et tulevikus võib valla elanikkond väheneda ja see mõjutab omakorda tulubaasi.

"Omavahendeid jätkub ainult kulude katteks," viitas Kaptein asjaolule, et kui investeeringuteks raha ei ole, siis võib valla areng seiskuda.

Tänavu on vallale laekunud üksikisiku tulumaksu kavandatust 33 protsenti, mis seab Rakvere valla Eesti 227 omavalitsuse seas 62. kohale.

Valla eelarvest rääkides nentis Kaptein, et aastat alustati 1,8 miljoni krooni suuruse ülejäägiga. Ülejääk on nelja kuuga kasvanud üle kahe miljoni krooni. "Ju siis on vallavanem nõuks võtnud targu talitada," kommenteeris Kaptein numbreid.

Puudulik õpetus


Maavalitsuse sotsiaalala peaspetsialist Helbe Jaanimägi kiitis vallas tehtavat sotsiaaltööd. "Asi läheb järjest paremaks," tunnustas ta. Jaanimägi sõnul pöördus asi paremuse poole pärast seda, kui valla sotsiaaltöötaja käis koolitusel.

Jaanimägi nentis, et huviline valla veebiküljelt sotsiaalvaldkonda puudutavat infot ei leia.

Lääne-Viru maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Marge Lepik pidas Rakvere vallas tegutsevat Lasila põhikooli maakonna keskmiseks õppeasutuseks. Kooli teeb omapäraseks asjaolu, et õpilaste arv on seal stabiilne.

Lepiku sõnul on probleeme VII-IX klasside õppetööga, sest paljudel õpetajatel pole nõutavat kvalifikatsiooni. Samuti ei saa teha koolivälist tööd pärast kella 15, sest siis on lastel busside sõidugraafiku tõttu probleeme kojusaamisega.

Veltsi lasteaia-algkooli pidas haridusspetsialist tõeliseks külakeskuseks.

Kultuuriasutustest rääkides märkis Lepik, et vallas on ainult üks kultuuritempel - Lepna raamatukogu. Paraku napib selle tegemiste kohta infot.

Sporditegevus Rakvere vallas Lepiku hinnangul puudub.

Tähtis transport


Lääne-Viru maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Mati Jõgi tähendas, et sel aastal sõidavad Rakvere linnaliinibussid tänu Rakvere linna ja valla osutatud abile. Leping transpordifirmaga lõpeb aasta viimasel päeval ja uut hanget pole veel välja kuulutatud.

Tänavu küll riik transpordikulusid ei kärpinud, kuid tuleva aasta eelarves võidakse seda teha.
Seetõttu on maavalitsus pöördunud mitme omavalitsuse poole küsimusega, et kuidas need saaksid bussiliiklust toetada.

"Järgmisel aastal peab olema valmis muudatusteks bussiliikluses," sõnas maavanem Urmas Tamm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles