Kohus saatis Otsalti kriminaalasja prokuratuuri tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtunik Anneli Tanum saatis Aivar Otsalti ja veel kümne Tartu politseiniku kriminaalasja prokuratuuri tagasi (pildil Aivar Otsalt uksest väljumas ja ta advokaat Marko Kairjak).
Kohtunik Anneli Tanum saatis Aivar Otsalti ja veel kümne Tartu politseiniku kriminaalasja prokuratuuri tagasi (pildil Aivar Otsalt uksest väljumas ja ta advokaat Marko Kairjak). Foto: Margus Ansu / Postimees

Täna pidi Tartu maakohus välja kuulutama Ida politseiprefekti Aivar Otsalti kohtuotsuse, kuid kohus polnud nõus lihtmenetlusega ning saatis kriminaalasja tagasi Lõuna ringkonnaprokuratuuri täiendavaks uurimiseks.

Endise Ida politseiprefekti Aivar Otsalti ja veel üheksa politseiametniku ning ühe eraisiku kriminaalasja uurimine võttis teisipäeval Tartu maakohtus ootamatu pöörde. Nimelt saatis kohtunik Anneli Tanum kriminaalasja prokuratuuri tagasi. Kriminaalasjaga on on lisaks Otsaltile seotud veel Raivo Kiisk, Janek Prits, Eduard Vismann, Margus Ootsing, Aivo Filippov, Veikko Vulf, Anneli Naadel, Arved Ant, Margus Ratnik ning Olle Savi.

Kahtlusaluste ring võib kasvada

Toimikumaterjalide põhjal võib väita, et osade kuritegude toimepanemisel on alust kahtlustada rohkemaid inimesi, kui neid praegu uurimise all on, ehk siis ka neid, kellele praeguse seisuga süüdistust esitatud ei ole, sõnas Tanum.

Kuna teise inimese jälgimine hõlmab kriminaalseadustiku kohaselt inimese pikemaaegset jälgimist kas vahetult või tehniliste seadmete abil, ei saa öelda, et seda oleks otseselt toimunud.

«Kohtule esitatud tõendite põhjal leidis kinnitamist vaid asjaolu, et Eduard Vismann küsis Raivo Kiisa palvel ühelt kolleegilt Tarmo Kohvi elukohta Pärnus. Kuna aga viimane seda ei teadnud, jäi asi sinnapaika.»

Sellest nähtuvalt puudub Vismanni käitumises igasugune ebaseaduslikule jälitustegevusele kaasa aitamise element.

Kalapüük elektriga ja fiktiivne hotelliarve

Asjaolude kohaselt ei piirdunud Aivar Otsalti kaasabi üksnes elektrilise kalapüügiseadme andmisega kolleegide käsutusse, vaid ta osales ka ise nimetatud seadmega aktiivselt mitmel korral ebaseaduslikul kalapüügil. Samuti on tuvastatud Raivo Kiisa osalemine samaliigilises kuriteos.

Enamikule kahtlustatavatest on esitatud süüdistus karistusseadustiku paragrahvi 201 järgi politseiprefektuuri rahaliste vahendite omastamises. Tingimustes, kus osadel süüdistatavatel puudus ligipääs antud vaheditele, võib tegu olla karistusseadustiku mõne teise varavastase kuriteo paragrahvi alla kuuluva asjaga, näiteks kelmusega, selgitas õigusemõistja.

Aivar Otsalti süü on leidnud kohtuniku sõnul kinnitust selles episoodis, mis puudutab Ida- ja Lõuna prefektuuri raha ebaseaduslikku kasutamist ja Kersti Seli kaasabi selles.

Nimelt pidas Otsalt Tartus Dorpati konverentsikeskuses oma sünnipäeva, kulutades selleks 23 825 krooni. Otsalt maksis summast 13 825 krooni ise, kuid lasi 10 000 krooni kanda Ida prefektuuri vahenditest, pannes sel moel toime omastamise.

Arve esitas Dorpat Ida prefektuurile majutusteenuse osutamise eest, mida aga tegelikult ei toimunud.

Protsess jätkub

«Kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi 248 lõige 1 punkt 3  alusel keeldub kohus kokkuleppemenetlusest ja tagastab asja Lõuna ringkonnaprokuratuurile,» lausus Tanum istungi lõppedes.

«Ootame, mis saab edasi,» kostis Aivar Otsalti kaitsja Marko Kairjak pärast kohtuistungit, kuid keeldus igasugustest edasistest kommentaaridest.

Kõik seni vahistatud kahtlusalused jäid täna trellide taha. Kas lähiajal nende vabastamisotsus langetatakse, pole Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Margus Grossi kinnitusel veel otsustatud.

«Ma ei saa väita, et süüdistus oli nõrk. Kohtu määrus tuli ka mulle üllatusena,» selgitas Gross tänast tagasilööki uurimises.

Lähemal ajal lubas prokurör määruse põhjalikult läbi vaadata ning vajadusel süüdistuse punktidesse täpsustusi sisse viia.

Seni esitatud süüdistused, mis kohtumääruse kohaselt osaliselt tõendamist ei leidnud:

Endisele Ida politseiprefektuuri politseiprefekti Aivar Otsaltile oli esitatud süüdistus omastamises, eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises, loodusliku loomastiku kahjustamisele kaasaaitamises, tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissarile Raivo Kiisale oli esitatud süüdistus eraviisilises jälitustegevuses, omastamisele kaasaaitamises ning tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse komissarile Janek Pritsile oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri teenistusosakonna juhtivspetsialistile ja Ida politseiprefektuuris teenistusülesandeid täitnud Eduard Vismannile oli esitatud süüdistus kaasaaitamises eraviisilisele jälitustegevusele ja omastamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Margus Ootsingule oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Aivo Filippovile oli esitatud süüdistus omastamises, loodusliku loomastiku kahjustamises ning tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Veikko Vulfile oli esitatud süüdistus omastamises, tulirelva ja tulirelva helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ja loodusliku loomastiku kahjustamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseivaneminspektorile Anneli Naadelile oli esitatud süüdistus tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning loodusliku loomastiku kahjustamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna politseidirektorile Arved Antile oli esitatud süüdistus omastamises.

Endisele Lõuna politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseikomissarile Margus Ratnikule oli esitatud süüdistus omastamises, tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ja loodusliku loomastiku kahjustamises.

Olle Savile oli esitatud süüdistus eraviisilises jälitustegevuses.

Teisipäevane kohtumäärus ei ole vaidlustatav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles