Maksuametnikud pitsitasid Lääne-Viru söögikohti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuametnike tegevus segas klienditeenindajate põhitööd - klientide teenindamist.
Maksuametnike tegevus segas klienditeenindajate põhitööd - klientide teenindamist. Foto: Arvet Mägi

Läinud nädalal Rakvere toitlustusasutusi külastanud maksuameti kontrollijad ei käitunud ettevõtete töötajate hinnangul korrektselt ja segasid klientide teenindamist.


Virumaa Teatajale teadaolevalt kontrolliti läinud nädala neljapäeval vähemalt viit Rakvere tuntud toitlustuskohta: Turu­platzi, Art Cafèd, Carla pubi, Slaavi kööki ja Omaci söögikohta.


Mitme toitlustamisega tegeleva ettevõtte omanik Roman Kusma ütles, et loomulikult teeb maksuamet oma tööd ja see ongi tema ülesanne otsida maksudest kõrvalehoidjaid, kuid reidi ajastus polnud parim, sest praeguse majanduskriisi tingimustes käibed langevad ning ärahirmutatud väikeomanikud võivad ärile üldse käega lüüa ja sügiseks tegevuse lõpetada.

Kusma sõnul uuriti töötajate käest töölepingute olemasolu, jootraha saamist ja muud sellist.

Roman Kusma arvates oli reidil rohkem profülaktiline iseloom.

Kultuuritud ametnikud

Rakveres Laial tänaval asuvasse Art Cafèsse sisenesid maksuametnikud ettevõttele kõige magusamal tööajal ehk lõuna paiku. Kohviku omanik Anne Nõgu oli nördinud, sest tema hinnangul segas ametnike käitumine klientide teenindamist. Samuti kasutati töötajate küsitlemisel ründavat stiili.

"Kontrollimise vorm ei olnud kõige korrektsem," väljendas Anne Nõgu mitme kontrollitud ettevõtte omaniku seisukohta.

Samas rõhutas Nõgu, et temal pole midagi kontrollijate vastu, kuid sellised visiidid tuleb korraldada muus vormis ja põhitööd segamata.

Carla pubi peremehe Peedu Vindi sõnul kontrolliti eesmärgil tuvastada ümbrikupalkade maksmist ning sellel teemal vesteldi töötajatega.

Peedu Vint oli imestunud, sest talle jäi mulje, et ametnikel pole üldse ülevaadet majanduses toimuvast ja töötute suurenevast hulgast.

Rakvere turul asuva Omaci omanik Olev Puldre ütles, et juttu tehti ainult töötajatega ning min­geid dokumente kaa­sa ei viidud.

Lehele laekunud infor­ma­t­siooni järgi külastati ka Carolat, kuid selle ettevõtte omanik Villu Nurmoja eitas seda ja ütles, et nende käibed on selgelt näha ja maksuametnikel pole mingit põhjust sinna minna.

Huvitav on märkida, et enamik kontrollitud toitlustuskohtade omanikest on Rakvere linnavolikogu liikmed.

Maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialisti An­ne­ly Ermi sõnul tehti enne suurt reidi analüüs, mille põhjal selgus, et neis tegevusvaldkondades, kus klientidega arveldatakse enamasti sularahas, on maksuriskid kõrged.

Peamised rikkumised on käibe varjamine ja ümbrikupalga maksmine. Enne reidi analüüsiti ettevõtete käibeid, keskmisi palku ning arvestati maksuametile saabunud vihjeid.

Palju rikkumisi

Annely Erm ei soovinud avalikkuse ees eraldi välja tuua ühtegi kontrollitud ettevõtet, sest see informatsioon on tema hinnangul käsitletav maksusaladusena.

Virumaal kontrollitud ettevõtetes tuvastati Ermi sõnul kahel kolmandikul mitmesuguseid rikkumisi, mis seisnesid käibe varjamises, ümbrikupalga maksmises või täielikult korraldamata arvepidamises.

Reidi käigus tuvastati ka töötajaid, kes ei ole maksuhaldurile esitatavates maksudeklaratsioonides kajastatud.

Seaduse kohaselt võib maksude maksmisest kõrvalehoidmise eest karistada füüsilist isikut rahatrahviga kuni 18 000 krooni ning juriidilist isikut kuni 200 000 krooni.

Annely Ermi kinnitusel võivad need isikud, kes asuvad maksuhalduriga koostööle - tunnistavad oma rikkumisi ja kõrvaldavad puudused - karistusest ka pääseda.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles