Rakvere Raibe: Tsirkus alati jääb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar (vasakul) ja Leto Svet rõõmustavad valimistulemuste üle.
Edgar Savisaar (vasakul) ja Leto Svet rõõmustavad valimistulemuste üle. Foto: Internet

Ehkki europarlamendi valimised on läbi ja inimesed oma hääle andnud, läheb tsirkus täie hooga edasi. Rakvere Raibe küsitles artiste, kelle seas on nii kloune, mustkunstnikke kui ka akrobaate.


Kõigepealt võtame ette üksikkandidaadi Leto Sveti. Härra Leto Svet, korjasite üksi suurema häältesaagi kui enamik parteisid kokku. Kuidas te oma sellist edu seletate?

Ega siin mingit suurt vaeva polnudki, tuli vaid nimi kirja panna ja rahvale ette anda. Eks mind teati juba ka mullusest Eurovisionist natuke, seega on mul Euroopas vajaminev töökogemus ja sidemed olemas, aga kõiges on süüdi ju parteid ise oma kinniste nimekirjadega.

Toon näiteks - tänavu saadeti Moskvasse Eurovisioni lauluvõistlusele mingi eelnevalt kitsamas ringis valitud esineja, eelmisel aastal oli aga kõik täielikult rahva valik. Rahvast ei saa ignoreerida, seda ma teile ütlen!

Aga auväärne Leto Svet, julgen osundada, et see pole Eurovision, vaid europarlament, millega te kavatsete Brüsselis kõigepealt tegelema hakata?


Okei. Kõigepealt küsin Siim Kallaselt, kus kadunud miljonid on, siis õiendan arved Kristiina Ojulandiga ning kui aega üle jääb, tõmban end kanali all juua täis.

Oravapartei sai europarlamenti pürgimiseks üle 60 000 hääle. Mäletame, et erakond lubas kõik hääletajad tasuta Brüsselisse sõidutada. Proua Kristiina Ojuland, kuidas te selle lubaduse täita kavatsete?

Vaadake, see on väga lihtne. Leto Svetil ja ninasarvikutel, kes kogusid 100 000 häält, oleks ju palju raskem. Näiteks, kui ühte lennukisse mahub 200 inimest, siis on vaja kõigest 300 lendu. Kui igal nädalal teha üks lend, kulub selleks umbes 75 kuud ehk kuus aastat.

Ma näen, et tahate nüüd kohe küsida, et kuidas nii, volitused saime nende valimistega ju ainult viieks aastaks. Aga vastan - ega te ometi mõelnud, et ma kavatsen sealt Brüsselist üldse kunagi ära tulla, nii et olge aga rahulikud!

Mida te arvate sellest, et Brüsselisse tuleb ka Leto Svet, teie vimmamees välisministeeriumi päevilt?

Kõigepealt, õnnitlen Leto Svetti! Aga pean teda kurvastama, et mulle meeldib teistsugune muusika, selline nooblim ja klassikaline. Kuid kultuurse inimesena oskan end talitseda.

Sotsid pääsesid europarlamenti üle noatera. Kuidas teie, härra Ivari Padar, seda kommenteerite?

Meie oleme nüüd seda meelt, et hääled tuleks tingimata üle lugeda, võib-olla üle lugeda kolm korda, võib-olla neli korda, ja siis vaatame edasi, kas nõuame kordusvalimisi.

Ega sellega me asja ei jäta. Olles poliitik, tean, et häälte ülelugemist nõuavad peale keskerakonna ka kõik teised kandideerinud, seega palun varuda kannatust. Samas rahustan skeptikuid, kes kardavad, et Eesti võib sellest koosseisust üldse välja jääda.

Teate, eestlane on kirjaoskaja rahvas, lugeda me juba mõistame iidamast-aadamast saadik, küll me need savipätsid sealt ka välja loeme!

Kui tohib, siis palun siia ka üks isiklikumat laadi küsimus, kas te olete Tannu ja Gerli vend?

Tegelikult mitte, kuigi seda on välimise sarnasuse pärast sageli küsitud. Tegelikult on minu vend Aapo Ilves.

Vilja Savisaar, kuidas kommenteerite seda, et lähete Brüsselisse Eestit esindama, aga endal on ainult keskharidus ja võõrkeeli üldse ei oska?


Minu arvates pole haridus sugugi tähtis, kuigi meie loosung kõlab: igale keskerakondlasele keskharidus! Tähtis on see, kui sul on tark mees.

Kuidas te, kaunis naisterahvas, aga suudate ilma meheta nii kaua üksi olla?

Siin on küsimus pädevates nõunikes. Võtan nõunikuna kaasa härra Jõgeva, Priit Toobali ja Vahur Kersna, kui see teid täpsemalt huvitab.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles