Pentti Kangasluoma: Käes on kõva kapitalismi pankrot

Pentti Kangasluoma
, Lapua ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Maailma rahandussüsteem jõudis 2008. aasta sügisel kokkukukkumise äärele. See oleks tähendanud majandusele sama, mis reaktori tuuma sulamine tuumajaamale.


Täielikku hävingut suudeti vältida, kuid Wall Streetil väljakoolitatud kõva kapitalismi pankrot on möödapääsmatu.

Üks asi näib kindel - riigi osatähtsus kasvab. Riik muutub otsuselangetajaks neiski maades, kus avaliku võimu rolli ei ole peetud heaks tooniks.


Suurte riikide keskpangad tambivad raha juurde, et majandus toimiks. Riigid langevad võlgadesse. Kui kriis lõpeb ja kasv käivitub, siis hakkavad valitsused kägistama maksudega ja maksavad vanu võlgu. Kiire majanduskasvu aeg ei tule ilmselt enam tagasi.
Meil tuleb öelda hüvasti eriti ahnete juhtide preemiasüsteemidele. Uus turumajandus loob pehmemaid toone. Kapitalism valitseb maailma, kuid seda mitte ühtlasel moel. Kapitalismi on mitut liiki.


"Nüüd oleme kõik sotsialistid," pealkirjastas mõjukas Amee­rika nädalaleht Newsweek kevadel oma esileheartikli. Atlandi tagant vaadates näivad Saksamaa ja Prantsusmaa "sotsialistlikena", sest riik ja omavalitsused kannavad hoolt hariduse, tervishoiu ja sotsiaalteenuste eest.


Saksamaal on suurettevõtete töötajatel suur võim. Võrgufirma Nokia-Siemens koondatud töötajad said koondamistoetust kolme aasta eest.


Prantsuse rii­gil on kümnete ettevõtete aktsiaid.


Põhjamaades ei taha ükski partei loobuda heaoluriigist, sest ka hääletajad tahavad, et säiliksid hea elu eeldused.


Sama on ka Soomes: oleme valmis maksma kõrgeid makse - kõigile tagatakse kooliharidus, tervishoid, vanurite sotsiaalteenused.


Eesti leidis oma turvapoliitikale lahenduse NATOst, mina pooldan ka Soome liitumist NATOga. Ühiskonna mudeliks USA siiski ei sobi. Usun, et kui äge kriis on läbi põetud, siis peab Eesti otsima uusi mudeleid. Koolitus, oskused on Eesti mudel.


Sotsialism kukkus kokku, sest hoiti kinni valedest -ismidest. Maksuvõrdsus saab toimida vaid kiire majanduskasvu ajal, ent nüüd on kiire kasvu aeg möödas. "Armastage oma makse," õhutas üks endine Soome minister. Pilkeid jagus talle palju.


Jaan Krossi "Rakvere romaan", soome keeles "Pietarin tiellä", kujutab aega XVII sajandi lõpul. Kapitalism oli sündimas. Kõigi elatustase on selle ajaga võrreldes pööraselt tõusnud.


Tuli on hea sulane, kuid halb peremees - see rahvatarkus on tuntud Eestiski. Kehtib ka kapitalismi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles