Sundpuhkusel olijaid ähvardab juuli algul koondamine

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa juht Meelis Paavel.
Töötukassa juht Meelis Paavel. Foto: Liis Treimann

Tuleva nädala kolmapäeval jõustuva uue töölepinguseaduse tõttu koondatute hulk kasvab, leidis töötukassa analüütik.


«Seaduse jõustumise täpset mõju on raske hinnata, kuid oleme arvestanud võimalusega, et see võib suurendada meie poole pöörduvate uute töötute arvu,» märkis töötukassa analüüsiosakonna juhataja Kadri Lühiste.

Lühiste tuletas meelde, et uued koondamisreeglid, kus etteteatamisaeg on senisest lühem ja sõltuvalt staažist 15 kuni 90 päeva, hakkavad kehtima 1. juulist. Uue töölepinguseaduse mõju näeme alles augustis.

«Seega ei tohiks kohe 1. juuli hommikul töötuks jäänud inimeste avaldusi massiliselt laekuda,» ütles Lühiste.

Lühiste sõnul on palga maksmine kulu ja ettevõtjaid ei hoia pelgalt koondamisreeglite lihtsustumise pärast inimesi palgal. Rekordiliselt suured koondamised oli selle aasta esimeses kvartalis.

«Küll võib koondamislaineid tõenäoliselt oodata neis ettevõtetes, kus töötajad on saadetud sundpuhkusele ja palgakulu sellega viidud miinimumini ning samuti ettevõtetes, kus majandusraskused on hiljuti tekkinud või alles tekkimas,» ütles Lühiste.

Töötukassa hakkab 1. juulist koguma infot kõigi koondatute kohta, sest erinevalt senisest hakkab töötukassa igale koondatule maksma hüvitist. 1. juulist vähenevad märkimisväärselt ka tööandja kulutused koondamisele, sest ettevõtte tasuda jääb vaid ühe kuu palk, ülejäänu tasub töötukassa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles