Suve nukker lõpp on käes?

, klimatoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sügis läheneb vääramatult – seda näitab nii loodus, kus puude võrasse lisandub tasapisi värvikirevust, kui televisioon, kus saated on juba muutunud sisukamaks ja diktorite riietus tagasihoidlikumaks. Ilmad seevastu on veel üpris “noortenaistesuvised”.

Kas suve nukker lõpp ongi käes? Nii küsisid paljud kaasmaalased, kui paar päeva tagasi keeras ilm jahedamaks. Ühe telekanali uudisteankur avaldas lootust, et ehk jätkub ilus vananaistesuvi ka järgmisel nädalal. Muide, toda vanemate daamide aastaaega tasub meenutada vahest alles septembri lõpul või oktoobris, kui vahepeal on esinenud jahe periood öökülmadega ning taas saabunud kuivem ja suviselt soojem päikeselisem aeg. Mitte varem. Praegu kestab aga edasi tavalisest, õigemini klimaatilisest keskmisest soojem ja kuivem suvi.

Milline on see siis olnud? Puhkajate rõõmuks on sooja jätkunud õhku ja vette. Too klimaatiline suvi, aeg, mil keskmine õhutemperatuur ületab pidevalt +13 °C, saabus Lõuna-Eestisse juba mai algul. Sügise moodi ilma on juhtunud siiapoole vaid mõneks päevaks ja mõnda kanti. Võrdluseks: 2007. aastal algas tõeline suvi alles 4. augustil. Ka ilmakontrastide poolest paistab lõikuskuu silma. Kui väga vihmasel 2003. aastal sadas Eestis keskmisena maha 131 mm vihma (Jõhvis 267 mm ehk 3,6 korda enam keskmisest kogusest!), siis aasta varem oli see näitaja kõigest 17 mm. Valgas ja Võrus ei sadanud siis tilkagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles