Andres Haidak: Kas valla leht on ajakirjandus?

, Vinni valla elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vinni valla juunikuises lehes nr 6 väidab Vinni vallavalitsuse kultuuri-, spordi- ja avalike suhete nõunik Heili Pihlak, et Vinni valla Koduvalla Sõnumid on väljaanne, mille eesmärk on kohalikku elu puudutava olulise informatsiooni edastamine.


See olevat kohalik infoleht, mis ei pretendeeri ajakirjandusliku väljaande staatusele. Lugejate kaastööd, mis sisaldavad laiemale lugejaskonnale huvipakkuvat infot, seejuures kedagi halvustamata, on teretulnud.



Kuna on kohalike omavalitsuste valimiste aasta, leitud vallavalitsuses üksmeelselt, et vallaleht ei tohi muutuda poliitilise võitluse tandriks. Vallavalitsus võttis vastu ka vastava korralduse.



Mis asi on siis maksumaksja raha eest välja antav leht? Kas see, et me ei saa seda netist lugeda nagu näiteks Kadrina valla lehte Kodukant, teeb Vinni valla lehe mingiks vallasiseseks üllitiseks, millele ei kehti Eesti ajakirjanduseetika koodeks või ajakirjanduse hea tava?



See, et leht ise väidab end ajakirjandusliku väljaande staatusele mitte pretendeerivat, ei muuda olematuks selle ajakirjanduslikku olemust kas või ainuüksi oma rahastamisallika poolest.



Ja selleks ei ole mitte võimul olevate vallavalitsejate ja volikogu liikmete isiklik rahakott, mis lubaks neil otsustada, milline info pakub lugejatele huvi või ei paku.



Eesti ajakirjanduseetika koodeksi p 1.2 ütleb sõnaselgelt: "Ajakirjandus teenib avalikkuse õigust saada tõest, ausat ja igakülgset teavet ühiskonnas toimuva kohta. Ajakirjanduse üks peamine kohustus on ühiskonnas kriitiliselt jälgida poliitilise ja majandusliku võimu teostamist."



Poliitilist ja majanduslikku võimu ning avalikkusele olulist infot valdavaid inimesi käsitleb ajakirjandus avaliku elu tegelastena, kelle tegevuse üle on "ajakirjanduse tavalisest suurem tähelepanu ja kriitika õigustatud".



Samas on selge, et "ajakirjandus ei tohi oma tegevusega kellelegi tekitada põhjendamatuid kannatusi, veendumata, et avalikkusel on tõesti vaja seda infot teada", ning "konflikti sisaldava materjali puhul peab ajakirjanik ära kuulama kõik osapooled".



Pihlak ei usu, et "lobedalt laites, kitsilt kiites või innukalt intrigeerides maailm paremaks paigaks saab". Kuid kas usub ta siis, et leiges sogases vees solistades, vallajuhtide musti tegusid mudasse mätsides ja rahva raha eest meile vaid roosamannat pakkudes see aeg saabub?



Kui Vinni valla lehes ei tohi avaldada isegi arvamust, et vallas vajatakse vahetust, siis on vallas kehtestatud tsensuur. Või pole Koduvalla Sõnumitel tõepoolest ajakirjandusega mingit pistmist?



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles