Ilme Post: Roelas kehtis Murphy seadus

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilme Post.
Ilme Post. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Murphy seadustes on kirjas, et kui ühes külas on aastas kaks pidu, siis sattuvad need samale päevale. Roelas jagub pidusid muidugi aasta ringi, kuid vahel on ikka kiirem kui muidu.


Nii ka eelmisel teisipäeval: kell neli võeti vastu heakorrakomisjoni ja paari tunni pärast saksa naiste delegatsiooni.



Roela aasta külaks


Nimelt pandi Roela külade piirkond, see tähendab alevik ja kümme küla, tänavu konkureerima aasta küla tiitlile. Igast maakonnast on konkursil üks osaleja.



Siin oli esitajaks MTÜ Virumaa Lootus, tõstes esile selle piirkonna jätkusuutlikkust ja head koostöötahet.



Nüüd siis oligi käes tund, mil tähtis konkursikomisjon eesotsas Ene Erg­maga tuli üle vaatama, kas kõik eelnevalt esitatud materjalides nimetatu ka tegelikkuses välja paistab.



Alustati Roela vapihoones - käbimajas. Kuidas siin lõhnab! Uus ja vana puit, lisaks käbikorvide sisu.



Lõpuks unistati, et teise korruse põrandale võiks maha panna kuivi heinu, milles lõhnaandja maarjahein sees.



Siis võiks lasta ekstreemturistil või loodusesõbral seal ööbida. Tikutopsi võtaks neil õhtul muidugi käest ära.



Taolist heinalakaauhinda võiks vald hakata ka autasuna välja kirjutama. Siinkohal ei tasu RMK-l kui käbimaja pärisomanikul ärevaks minna, see oli vaid unistamine.



Edasi polnud komisjonil kaugele minna - samas üle tee on perearst Tõnis Nurga kollektsioonaed, kohe värava juurest algaval peenral suur laukude (Allium) rida, mõnel õievars pooleteise meetri kõrgune.



Ja siinsamas üks Eesti esinduslikumaid igihaljaste ilupuude kollektsioone, kus liike ja nende varieteete on kokku lugeda sadadega. Kunagisest külaskäigust mäletan, et aiaomanik teab nende ladinakeelseid nimesid kohe hoobilt peast kosta. Aga seekord uitasime aias omapead.



Ja "ups" - proua Ergma teeb kannapöörde ja küsib üle õla ühe väga kähara kuuse nime. Kust sa võtad, kui varieteete ei tea ... Aga komisjoni hea tuju oli nagu maast leitud.



Seejärel pakuti külalistele rahvamajas kitsejuustu ja mee­saia - mahetooteid.



Kui suures saalis istet võeti, tutvustas ennast žürii. Siin oli ajakirjanikke, nõunikke ja maarahva esindajaid.



Järgnes üllatav osa: kõik saalisolijad, valdavalt Roela ja lähikülade inimesed, pidid lühidalt kostma, miks peaks sel aastal tiitli võitma just Roela.



Saalist kiideti koostööd ühiskondlike organisatsioonide vahel, inimestevahelist klappi, noortemaja tööd, õpilaste kodu-uurimistöid, aina enam nakkavat koduümbruste haljastamist, ilusat oosiäärset "jumala loodud" paika ning oma valda.



Aasta küla hõigatakse välja 7. augustil Võrtsjärve ääres Rannus toimuval VIII maapäeval. Kandideerijaid on viisteist. Me oleme teiega, Roela ja ümbritsevate külade rahvas!



Saksa naised laulupeolt


Laulupidu tõi Eestisse palju külalisi. Neid jagus Roelassegi. Tulijaiks olid Saksa naisliikumise FrauenRing varemgi siin käinud liikmed eesotsas oma juhi proua Gisela Poelkega.



Kakskümmend kolm naist esindas kolme suurlinna: Lüübekit, Hamburgi ja Kieli.



Roela rahvamajas lõõgastuti pärast väsitavat bussireisi Narva.



Kuulati väikest kontserti ja tehti siinsete naiste käsitöölaudadelt viimaseid sisseoste. Hästi läksid kaubaks Pajusti Lõnga Liisu kindad-sokid, eriti just laste omad - vanaemadele meenus, et neil on kodus lapselapsed.



Taali pere sellesuvine mahemesi oli nagu suveniir, milleta siit ära ei minda.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles