Liivojal avati mälestuskivi emakeelepäeva isale

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Pühapäeval avati Uljaste küla Liivoja talukohas mälestuskivi Meinhard Laksile tema sünnikodu õuel. Avamisele oli kohale tulnud ligi kuuskümmend inimest, kelle hulgas nii Laksi endisi õpilasi kui ka Eesti Looduskaitse Seltsi liikmeid.


Mälestuskivi püstitamisega tegeles Eesti Looduskaitse Seltsi liige Hillar Mängel, kellele Laks oli selle ülesande usaldanud oma testamendis. Ka Meinhard Laks oli looduskaitseseltsi liige.


"Ei ole meile saladus, et ta (Meinhard Laks - toim.) tahtis, et siia Liivojale saaks tema auks mälestuskivi," ütles oma avakõnes Anne Valdru, kes on olnud Laksi õpilane praeguses Sonda põhikoolis.

Kivi, millest raiuti austusavaldus Laksile, oli Mängel leidnud enda talu maalt. Mälestuskivi püstitamise võttis Eesti Looduskaitse Seltsi Sonda osakond oma tegevuskavasse tänavu jaanuaris ja raiuma hakati seda maikuus.

Kivi on paigutatud kümne meetri kaugusele autotee keskpaigast, et see ei häiriks ega ehmataks möödasõitjaid ega põhjustaks nõnda liiklusõnnetusi.
Kask peab olema

Kuigi Meinhard Laksi soov oli, et kivi pandaks püsti talumaa piirile, kus kasvab tema meeliskask, otsustati see siiski panna hoovi sissesõidutee kõrvale, et see ei häiriks naabreid.

Et kadunukese soovile rohkem vastu tulla, plaanivad Hillar Mängel ja Aarne Laks istutada mälestuskivi kõrvale ka arukase. "Aga sellise suurema puu, et liiga vits ei oleks," täpsustas Aarne Laks.

"Kivi on nüüd valmis ja paika pandud ja rõõm, et see nüüd tehtud on. See on lugupidamisavaldus temale (Laksile - toim.)," ütles Hillar Mängel lõpetuseks.

Meinhard Laks oli emakeelepäeva idee autor, töötas Sonda põhikoolis oma 45aastase karjääri jooksul nii õpetaja, õppealajuhataja kui ka direktorina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles