Seaküla Simson kaotas sõbra

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simson von Seakyll ehk Seaküla Simson.
Simson von Seakyll ehk Seaküla Simson. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kui enamik inimesi kasutab sooja suveaega puhkuseks, siis kujur Simson von Seakyllil ehk Seaküla Simsonil on käed-jalad tööd täis. Tegemist on nii palju, et kohati kipub mõni asi lausa üle pea kasvama.


Tolmupilv Seaküla Simsoni õue kohal paistab juba kaugele, sest mees on ametis 22 betoonist tuvikuju lihvimisega. "Savisaare vürstiriigi jaoks," teatab Simson.


"Suvel on mul hirmus tamp peal, nii juba teist aastat," lisab ta.



Betoonist tuvid on oluliselt suuremad pisiplastikast, mille tegemisega Seaküla Simson tuntuks sai, viimasel ajal on mees pööranud aga pilgu monumentaalsemate asjade poole ja võitnud ka mitu konkurssi.



"Süüdistada" käsib Simson oma suunamuutuses lapsepõlveaegset naabrit Ida-Virumaalt. "Naabrinaine Tiia Linnart, kes töötab Põhjarannikus, näugus kogu aeg mu kallal, et miks ma suuremaid asju ei tee," räägib kujur.



Nüüd on Simsonil töös Jõhvi hirvekuju, PÖFFihunt Tallinnasse Estonia teatri vastas olevale platsile, Nikolai von Glehni kuju Nõmmele, valmis on Johan Pitka monument Kanadasse ja viikingilaev Pärispea küla juubeliks. Tulekul on veel jalgrattaga poiss ehk Arvo Pärt Rakveresse.



Augusti algus on Seaküla mehel päris tihe. "1. augustil on Pärispea küla esmamainimise 750. aastapäeva tähistamine ja viikingilaeva avamine, kaks päeva hiljem on Kanadas Pitka avamine, vahele jääb veel dessantvägede päev - siis olen parasjagu lennukis, ainult langevarju ei ole," loetleb omal ajal dessantväelasena Afganistanis aega teeninud mees.



"Kurat, ma ei salli monumentide tegemist, need raisad on nii suured," räägib Simson PÖFFihundi kuju lahti pakkides. Hunt avatakse oktoobris, PÖFFi ajal. "Ma olen kindel, et rahvas hakkab seda Simsoni sittuvaks koeraks kutsuma," ennustab kuju autor.



Simsoni ateljee laual on paras ports pisikesi Jõhvi hirvesid ja Nõmme Glehne. "Jõhvi hirv on hea bisnis, sõpruslinnu on palju ja nendele on ju vaja midagi kinkida," muheleb Simson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles