Tarbija: Teise ringi mööbli seas leidub kompvekke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Suur

Kasutatud mööbli müügiga tegelevad poed pakuvad toredaid üllatusi: kui pisut aega võtta, leiab peamiselt Soomest pärit kauba seast omapäraseid soodsa hinnaga mööblitükke.


15 aastat Huljal tegutsenud Männi Äri pakub palju avastamist. Pärast ringivaatamist leiame sealt esemeid, millega saaks sisustada modernset korterit. Silma hakkavad valged nahast tumbad, kõrged valged pukid, pilku püüab punase ja mustaga klaasist arvutilaud. Samuti rohkelt esemeid maakodu stiilis elamisse või neile, kel armastus antiigi vastu.


Soomest toodud mööbli seas leidub lisaks kasutatule ka uut. Äri üks peremeestest Rein Kalmet räägib, et nende juurde tullakse väga sageli otsima just nahkdiivaneid. Kasutatud nahkdiivanite hinnad varieeruvad 1000 ja 2000 krooni piirimail, uued maksavad aga kordi enam.

Lisaks pakub huvi helitehnika, eriti see, mis tehtud Jaapanis. "Kui taga on kirjas, et "Made in Japan", siis ostetakse, praegu on kõik juba toodetud Hiinas," ütleb Kalmet.
Ka vanavarakorjajatele on avastamist. "Huvilisi ikka käib. Hiilgeajad on muidugi möödas. Need on igal pool möödas," lisab ta.

Nii leiab sealt laevarooli, ree, samovari. "Vanad mehed tulevad ja ütlevad, et neil ka selline olnud."


Männi Äris on saadaval veel kohalike meeste valmistatud vihad ja löepulgad, mujalt neile müügipaika ei leiaks.

Aastaid Rakveres Rägavere teel asunud mööblipoodi me sealt enam eest ei leia, silt juhatab aadressile Võidu 52, kus tegutsetakse 1. juulist. Kümme aastat poepidamisega tegelenud Angela Küti juhitava äri nimetan mõttes kiiresti pehme mööbli leiukohaks, sest kohe ukselt vaatavad vastu diivanid, diivanvoodid, tugitoolid, tumbad ja madratsid. Näiteks küsitakse 3+2 diivanikomplektist, millega sarnast olen mõnel mööblipoe netilehel näinud müügis 15 000 krooniga, vaid 3800 krooni.

"Põhiline, mida soovitakse, on riidekapid, lahtikäivad diivanid ja riiulid," räägib Kütt. Enne kooli algust küsitakse ka rohkem pöördtoole ja arvutilaudu. "Reeglina meie inimesed valget ei taha. Kõige rohkem armastab Eesti inimene pruuni värvi," toob ta näiteks.

Sarnaselt Rein Kalmetiga tunnistab Angela Kütt, et majandusraskused pole neidki puutumata jätnud. "Pärast palgapäevi kliente on, aga siis on vaikne, rahvast käib hõredamalt. Varem ostsid diivaneid asutused ja bürood, koolid, ent sel aastal väga vähe. Kõik hoiavad kulusid kokku. Meie mööbliga on kortereid ja suvilaid sisustatud. Aga mööbliäri on seotud kinnisvaraäriga ja praegu läheb raha mujale," räägib ta.
Samas sisustati üks suvila eelmisel nädalal 9000 krooniga. Selle raha eest sai mitu diivanit, kapi ja muid asju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles