Noored tänavu Vabaduse puiesteel ei reivi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal peeti Freedom Parade
taas oma algses toimumispaigas Vabaduse puiesteel Tartu kesklinnas.
Möödunud aastal peeti Freedom Parade taas oma algses toimumispaigas Vabaduse puiesteel Tartu kesklinnas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Noored klubimuusika austajad peavad kurvastama, sest nii tänavareiv Freedom Parade kui järelpidu Tartu Näituste hallis jäävad sel aastal masu tõttu ära.


Peakorraldaja Erlend Aava sõnul on see otsus tingitud praegusest raskest olukorrast meelelahutusäris. Nimelt maksab ürituse korraldamine mitmeid miljoneid, see raha peaks tulema sponsoritelt ja sisepeo pileti ostjatelt. Mõlema võimalused on aga majandusliku madalseisu tõttu kahanenud.

Aav toob näite, et samadel põhjustel on ära jäänud ka Saksamaa suurim üritus Love Parade.

Linna piirangud

«Sellise tasuta tänavaürituse korraldamisega on seotud meeletud kulutused ning linn on kehtestanud reeglid, mis löövad eelarvesse väga suured augud,» rääkis Aav.

Toetusraha Aav linnalt küsida ei söanda, kuid on veendunud, et linn saaks õla alla panna, leevendades veidi üritusele seatud tingimusi.

«Kui luuakse sellised nõuded, et Vabaduse puiesteed saab kasutada ainult kolm tundi ning seal peab olema 50 välitualetti, siis lõpuks korraldajad lihtsalt ei korralda,» rääkis Aav. Võrdluseks tõi ta, et hansapäevadel, mida külastas hinnanguliselt 60 000 inimest, oli tualette mitu korda vähem.

Freedom Parade'i ärajäämine tuli abilinnapea Jüri Sasile üllatusena. «Kahju, et seda üritust ei tule,» nentis ta, «aga ma ei ütleks, et selle tõttu Tartu kultuuripilt väga oluliselt kannatab.»

Sasi hinnangul on linna kehtestatud reeglid põhjendatud, sest keegi ei tahaks, et linn pärast üritust räpane oleks. «Nõuded on nii hansapäevade kui tänavareivi jaoks ühesugused,» kinnitas abilinnapea.

Ka sisepidu jääb ära

Sasi sõnul saavutati eelmisel aastal korraldajatega hea koostöö ning linn oleks tänavapeole ka sel aastal rohelise tule andnud.

Et tänavareivi ei toimu, loobuvad korraldajad ka tantsupeost näitustehallis, sest üritust nähakse ühtse tervikuna. «Me ei hakka turgu niimoodi solkima, et toimub ainult pool üritusest,» märkis Aav.

Augustikuist noortepidu on Tartus peetud alates 1997. aastast, Freedom Parade'iks nimetati tänavareiv 2001. aastal. Ürituse hiilgeaeg oli aastad 2003 ja 2004, mil tuli kokku hinnanguliselt ligi 60 000 noort. Eelmisel aastal oli pidu üle kolme aasta taas tänaval ning osalejaid oli üle 10 000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles