IRL tahab Pärnus platsi puhtaks lüüa

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann (paremal) valiti Pärnu linnapeakandidaadiks 53 ja osakonna esimeheks 57 häälega. Mart Alliku linnapeakandidaadiks saamist toetas Isamaa ja Res Publica Liidu 15 liiget, osakonna juhatusest jäi ta 13 häälega välja.
Annely Akkermann (paremal) valiti Pärnu linnapeakandidaadiks 53 ja osakonna esimeheks 57 häälega. Mart Alliku linnapeakandidaadiks saamist toetas Isamaa ja Res Publica Liidu 15 liiget, osakonna juhatusest jäi ta 13 häälega välja. Foto: Urmas Luik

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) lubab katki raiuda sidemed, mis teevad linnavolinikud täitevvõimu poolt manipuleeritavaks. Nende linnapeakandidaat Annely Akkermann leiab, et linnavalitsuses ei tohiks olla üle 40 000 krooni suurusi palku.


Paljud praegu Pärnu linnavolikogusse valitud inimesed on linnaasutuste või -ettevõtete juhid. Võimuliidu liikmeid sunnitakse kuulekusele linna äriühingute nõukogude liikmete tasudega, mis on 5000-7000 krooni kuus.



Linna heaks tasuta töö


IRL kavatseb võimule saades muuta linna põhimäärust, et välistada linna äriühingute ja allasutuste juhtide volikokku kuulumisest tulenev huvide konflikt. “Volinik ei tohi olla täitevvõimu poolt manipuleeritav,” kirjutatakse erakonna valimisprogrammi alustes.



IRL tahab, et linnavolinikest linnaettevõtete ja sihtasutuste nõukogude liikmed oleksid avatud arupärimistele ega saaks nõukogu liikme tasu.



Erakond lubab hakata kiiresti vähendama linna võlakoormat ja müüa tegutsemisõigused linna tervisekeskustes. Need on taastusravikeskused Sõprus ja Estonia, mille müügi arvelt on IRLi volinikud varem soovinud finantseerida uue silla ehitamist.



IRL tahab vähendada valitsemiskulusid vähemalt 30 protsenti ning oluliselt koondada rahandusosakonna töötajaid, kaotada volikogu kantselei ja munitsipaalpolitsei. Akkermann lisas likvideeritavate asutuste ritta Pärnu Koolide Sihtasutuse.



Samal ajal pole erakonna valitsemispõhimõtetes seisukohta, kas linnavolikogu esimees peaks töötama täiskohaga või võiks talle lisatöö eest hüvitist maksta. Varem on IRLi linnavolikogu liikmed rääkinud, et volikogu esimees ei peaks täiskohaga töötama.



Viiendiku pere kuludest maksab linn


Kuigi üks erakonna liikmetest tõstatas koosolekul küsimuse, miks antakse linnavolikogu liikmetele aastaks tasuta parkimiskaart, puudub valimisprogrammi alustes selle kohta seisukoht. Ilmselt ei soovi IRLi linnavolinikud peeglisse vaadata ega tõdeda, et nemadki kasutavad sellist soodustust.



Valitsemisdoktriinide nime kandvas dokumendis lubatakse vähendada Pärnu linnas elava pere püsikulutusi ligi viiendiku võrra eluruumile, transpordile, kommunaalteenustele, huvitegevusele tehtavate kulutuste kaudu. Tõenäoliselt hakatakse just seda valimislubadust võrdlema Keskerakonna poolt Pärnus pensionäridele makstava 500 krooniga ja soovima, et IRL oma valimislubaduse paremini lahti seletaks.



IRLi valitsemispõhimõte on, et linnakodanike prügimajandust tuleb soodsamalt korraldada linnale kuuluva prügiettevõtte abil. Samuti peab Pärnus elaval perel olema soodustus maamaksu tasumisel, huvihariduse saamisel, linna korraldatavatel või toetatavatel üritustel osalemiseks.



Erakond lubab taaskäivitada uue kesklinna silla ehitamise protsessi, ühendada Tammsaare puiestee Papiniidu tänavaga, jätkata Rüütli tänava renoveerimist.



Seni pole ühelgi erakonnal õnnestunud volikogus enamust saada ja Pärnut on juhtinud kolme-nelja erakonna koalitsioonid. Seetõttu tekkis neljapäevasel koosolekul tuline arutelu valimispõhimõtete projekti pandud lause üle, mille järgi volikogusse valitud IRLi liikmed ei tee koostööd Mart Viisitamme juhitavate Pärnu keskerakondlastega.



2005. aastal ütles IRL ära koostööst Reformierakonnaga ja moodustas võimuliidu Viisitamme juhitud keskerakondlastega. Nüüd leidsid koosolekul osalejad, et tähtis pole mitte isik, vaid põhimõtted. Valimisdoktriinidesse pandi, et IRL ei sõlmi kokkuleppeid poliitiliste jõududega, mis eeldavad linna äriühingute, asutuste ja ametnike politiseerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles