Noored rattaretkelised tegid hullumeelse tembu – väntasid Tartust Varssavisse

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstitudengid sõitsid Tartust Varssavisse.
Arstitudengid sõitsid Tartust Varssavisse. Foto: Erakogu

Arstitudengid Tiit ja Ella võtsid sel suvel ette hullumeelse teekonna - nad sõitsid jalgrattaga Tartust Varssavisse.


Hullumeelseks ei muutnud seda matka pikk kilometraaž, vaid tõik, et Poola maanteed on ratturi jaoks täiesti välistatud.


Kui Eestis ja Leedus on mõnusalt laiad asfalteeritud teeservad, siis Lätis on need kruusased ja kannatavad samuti sõita, kuid Poolas puudub teeperv sootuks ning isegi kõrvalistel teedel tuleb pidada rattureil rekkadega ebavõrdset ja üliohtlikku võitlust. Kui ikka tosin autorongi sinust mööda kihutavad nii, et tuul tõmbab, on kõvasti tegu, et kahel rattal püsti püsida.

Testsõit vanemate juurde
Sellest hoolimata sõtkusid Kadrinast pärit tudeng Tiit Mäekivi ja tema tüdruksõber Ella maha ligi paar tuhat kilomeetrit, kusjuures rattad ei olnud mingid moodsad ja edevad imeriistad, vaid vanad, kuid kobedad kolmekäigulised sõiduvahendid.

Noortel oli alguses plaan põrutada Auschwitzi, kuid osalt Poola pööraste teeolude tõttu piirduti siiski Varssaviga.
Muidugi mõista ei istunud nad rattasadulasse esimest korda. Tartus liiguvadki arstiks õppivad Tiit ja Ella ainult jalgratastel ning enne Poolasse minekut tehti ka suurem testsõit, kui vändati Tartust Kadrinasse ja sealt edasi Ella vanematekoju Kohtla-Järvele.

Vaatamata suurtele kogemustele andsid aga pärast nii suurt matka õlg ja kondid siit-sealt ikkagi tunda.

Tiit ütles, et Varssavisse jõuti Tartust 15 päevaga, keskmiselt läbiti päevas 80 kilomeetrit ja sõideti 15-20 kilomeetrit tunnis.

Kiiruse määrab nõrgim lüli, mis tähendab, et Tiidul tuli sageli Ellat järele oodata.

Kokku läbiti 1700 kilomeetrit. Leedus tehti ka üks puhkepäev, kus ühe karjääri veeres nauditi imekaunist suveilma, ja Varssavis veedeti tuttavate juures neli päeva. Tagasi Varssavist Poola piirini sõideti rongiga ja siis istuti taas ratta selga.

"Kuna õppimist on palju ja vaba aega vähe, siis tuli selline hull mõte, et läheks suvevaheajal oma vanade linnaratastega kuhugi kaugemale, lihtsalt, et saaks ühikatubadest välja," põhjendas Tiit seikluse ettevõtmist.

Poola tõmbas seetõttu, et ühikanaaber oli käinud seal autostopiga ning ta andis reisist väikese ettekujutuse.

Huvitavaks kujunes tutvumine nende Varssavi sõpradega. See juhtus just enne retke Tallinna-Tartu rongis, kus nende selja taga istusid kaks poolakat, kes olid tulnud rattaretkele Eestisse.

Kumm lõhkes pauguga
Poolas küsiti, et miks nad neid romusid lukustavad, aga see oli ju seal nende ainus varandus. Ja tegelikult pidasidki sõiduvahendid kenasti vastu, ainult Ella ratta kumm läks Riia lähedal pauguga lõhki. Et väliskummi tagavaraks polnud, pidi võtma appi teibi.

Kõige paremad teed olid Leedus, kus oli lausa lust pedaale sõtkuda, kuid Poolas oli rattureil oma elu pärast tõsine mure.

Mingit erivarustust noortel matkasellidel kaasas ei olnud: toidupoest osteti paarisajakroonine väike telk, ratas oli lukkupidi külje all. Mõnikord tuli ööbida suisa maantee ääres, kui pime peale tuli. Uni maitses väga hea. Söögitegemiseks oli kaasas väike priimus. Mingit loobumismõtet noortel küll kordagi ei tekkinud.

Tujukat ilma näitas Leedu, seal võib olla 32 kraadi pilvitut sooja ja järgmisel momendil on kohal tumedad pilved koos paduvihmaga.

Huvitav oli rääkida kohalikega. Üldiselt arvatakse Poolas, et Balti riigid on Venemaaga heades suhetes ja neile ei meeldi, et eestlased vene keeles räägivad. Tundus, et venelasi ei sallita ja venelanna Ella tundis end selles suhtes natuke ebamugavalt.

Poolas oli probleemiks ka kaardimaksete tegemine ja nõnda tekkis teatud mõttes sularahakriis. Tiit oli sedagi tähele pannud, et kui Leedus on igal tänaval Maxima pood, siis Poolas on igale tänavale kirik püsti pandud. Retkelistel oli igaks juhuks kaasas ka pipragaasiballoon, kuid seda läks vaja vaid kallaletükkivate koerte peletamiseks. Ühtegi mafioosot, kellega enne hirmutati, ei kohatud.

Varssavis tuli noortel küll koduigatsus peale ja tagasi sõideti osaliselt rongidega, kuid juba koju jõudnuna plaanitakse uusi vallutusi.
Uueks sihtkohaks tahetakse võtta Nordkap.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles