Stefi saab koos taasiseseisvunud Eestiga täisealiseks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii inimese kui ka riigi elu on nagu köielkõnd, aga tipu poole rühivad mõlemad.
Nii inimese kui ka riigi elu on nagu köielkõnd, aga tipu poole rühivad mõlemad. Foto: Teet Suur

Homme, 18 aastat tagasi nägi Rakvere sünnitusmajas ilmavalgust pisike Stefi. Samal ajal veeresid Tallinna Vene tankid ja kuulutati välja Eesti taasiseseisvus. Kuidas on läinud Eestil, seda teame kõik. Aga Stefil?


Stefi Tamme ema Cristi meenutab, et Stefi sündimise päeval oli kõikjal suur ärevus. "Sünnitusarst tuli palatisse ja ütles, et sõda on alanud, lisas veel, et Väike-Maarja haigla on juba üle võetud," jutustab Cristi. "Tegelikult päris nii see ei olnud, aga ma tundsin end nagu sõjafilmidest nähtud kangelasema, kes pommitamise ajal last tugevalt rinnale surus."



Taasiseseisvunud Eesti tegi küll suure arenguhüppe, kuid jõudis nüüdseks inimeluga võrreldes täisealiseks saanuna hullu kriisini. Stefi aga kolis peatselt koos vanematega Inglismaale, kust ta naasis alles kolme aasta eest.



Savisaar kutsus lõunale

Stefi räägib, et ta pole oma sünnikuupäevale Eestiga seoses erilist tähendust omistanud. "Aga hea oli sündida vabasse Eestisse," lisab ta mõtlikult.



Aeg-ajalt on teda ka riigijuhid meeles pidanud. Kunagi kutsus tollane peaminister Edgar Savisaar kõik sel päeval sündinud vastuvõtule ja Kesknädalas ilmus ka Stefi lasteaiaaegne pilt. Vastuvõtule ei saanud siis juba Inglismaal elanud pere kahjuks minna. Kord saatis ka Andres Tarand talle kingiks raamatu.



Cristi Tamme teada sündis sel päeval Eestis üle 30 lapse, Rakveres sünnitas peale tema veel kaks naist.



"Nalja on selle sünnipäevaga ikka saanud, näiteks kuulutas riik minu sünnipäeva mõne aasta eest rahvuspühaks," muigab Stefi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles