Galerii: Afganistanis langenud allohvitserid saadeti viimsele teekonnale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis langenud allohvitseride veebel Eerik Salmuse ja seersant Raivis Kangi ärasaatmine Tallinnas Kaarli kirikus.
Afganistanis langenud allohvitseride veebel Eerik Salmuse ja seersant Raivis Kangi ärasaatmine Tallinnas Kaarli kirikus. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti saatis täna hommikul Tallinna Kaarli kirikust viimsele teekonnale NATO operatsioonil Afganistanis langenud allohvitserid veebel Eerik Salmuse ja seersant Raivis Kangi.

Langenud allohvitserid sängitatakse kaitseväeliste austusavaldustega kodukoha kalmistutele Lääne-Virumaal ja Põlvamaal.

«Me ei pea Afganistanis võõrast sõda. ÜRO, NATO, seega ka Eesti võitlevad selle nimel, et üks nurjunud riik saaks taas jalule tõusta, et viha ei leviks ega purustaks, et maailm oleks turvalisem ja rahulikum,» ütles president Toomas Hendrik Ilves Kaarli kirikus.

«Afganistanis võitlevad sõdurid on teinud oma julge valiku vabatahtlikult, kuid pidage alati meeles, et nende valik on oma riigi teenimine - ülim privileeg ja kohustus - ning selleks enda silmitsi seadmine ränkade ohtudega.»

Riigipea kutsus kõiki kaasmaalasi oma mõtetes ja sõnades olema toeks meie sõduritele, kes kodust kaugel võitlevad Eesti eest, sest Eesti inimesed on nende tagala selle sõna kõige laiemas tähenduses.

«Väikerahva vabaduse hind on kõrge. Me peame päev päeva kõrval tõestama endale ja kogu maailmale oma maksujõulisust. Ka sõjaliselt. Eestil on vähe valikuid,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots järelehüüdes langenud allohvitseridele.

«Veebel Eerik Salmus ja seersant Raivis Kang ei eksinud oma valikus. Nende valik oli aus, julge ja omakasupüüdmatu. Nad teenisid meie riiki ja rahvast. Nad võitlesid Eesti vabaduse ja iseseisvuse oleviku ja tuleviku eest.»

Kindralleitnant Laaneotsa sõnul peavad Eesti sõdurid sõdima kodust kaugel, sest ainult ühisest võitlusest tekkiv kindel liitlassuhe tagab meie riigile iseseisvuse ja meie rahvale vabaduse.

Riiklikul leinatalitusel Tallinna Kaarli kirikus olid lahingus langenud allohvitseridele viimset austust avaldamas president Toomas Hendrik Ilves, riigikogu esimees Ene Ergma, riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ja komisjoni liikmed, samuti peaminister Andrus Ansip, kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Ühendkuningriigi suursaadik Peter Carter, kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli, maaväe ülem kolonel Indrek Sirel, Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi ja Rootsi Kuningriigi kaitseväe esindajad.

Teenisid piiskop Einar Soone ja kaitseväe peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere. Veebel Eerik Salmuse ja seersant Raivis Kangi auks oli üles rivistatud aukompanii ja kaitseväe orkester.

Veebel Eerik Salmus ja seersant Raivis Kang langesid NATO operatsioonil Afganistanis lahinguülesannet täites pühapäeval 23. augustil isevalmistatud lõhkekeha rünnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles