Juhtkiri: Pidulik päev

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta õpetajad valitakse traditsiooniliselt enne kooli algust.
Aasta õpetajad valitakse traditsiooniliselt enne kooli algust. Foto: Pärnu Postimees/Scanpix

Täna läheb Lääne-Virumaa üldharidus­koolidesse üle kaheksa tuhande lapse, päris esimest korda sätivad end kooliteele 650 last.


Peale laste ja pedagoogide algab õppeaasta ka lastevanemate jaoks. Kui algklassides on loomulik, et vanema või vanavanemaga koos tehakse esimesi koolitükke, siis edaspidigi on oluline, et ema-isa leiavad argipäeval mahti silma peale visata ja öelda, mida koolis joonistatud pildist või kodukirjandist arvavad.



Ja miks mitte lehitseda võsukese õpikuid ja mõni ülesanne ka lihtsalt oma lõbuks ära lahendada - kas ikka tuleb toime? Ja kui mitte, küll siis laps aitab!



See, millise hariduse meie lapsed omandavad, ei ole vaid kooli ja õpetaja asi. Kui vanem märkab, et mõnes aines jääb midagi vajaka või lapsel on huvi või annet millegi jaoks, siis saab teda suunata huviringi, innustada osalema konkursil või lihtsalt vajaliku raamatuni juhatada.



Kodus tuleks rääkida sel­lestki, et kõik lapsed ei ole ühesugused ja ei peagi olema. Et see, kes teisi kiusab, pole popp ning korrutustabel tuleb selgeks õppida, kui tahad, et tulevikus toime tuled.



Jõudu ka pedagoogidele, sest lapsi ja lapsevanemaid, kellega uuel aastaks ühise eesmärgi nimel tuleb tööd teha, on erinevaid. Ja alati ei pruugi igaüks eesmärgi vajalikkusest kohe aru saada.



Õpetajatele soovib Virumaa Teataja aasta õpetaja Liivi Heinla sõnadega rohkelt mõistmist, seda läheb vaja nii algklasside õpetajatel kui neil, kes õpetavad juba peaaegu täiskasvanud inimesi. Usaldus ja vastastikune austus tekivad üksnes siis, kui tulla teineteisele vastu.

Tänast päeva, 1. septembrit peaks tähistama pidulikult. Vaja polegi suuri pidulaudu, vaid midagi, mis teeks sellest päevast erilise.

Ühine perepilt hommikul või õhtul, ühine teelaud, kimbuke lilli õpetajale, kes ehk sind juba mitu aastakümmet tagasi õpetas.

Ilusat teadmistepäeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles