Juhtkiri: Nagu vanemal, nõnda lapsel

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaisukaru.
Kaisukaru. Foto: AFP / Scanpix

Tänase Virumaa Teataja hariduskülje artiklis jagab aasta õpetaja lasteaiaõpetajate arvestuses Kaja Teder õige mitu lihtsat saladust selle kohta, kuidas lastega koos kasvada.


Praeguse ühiskonnakorralduse puhul ei kasva lapsed hommikust õhtuni kodus ega avasta maailma ja õpi enamikku elutarkustest mitte ema-isa ja vanaema-vanaisa juhendamisel, vaid suurel osal lastevanematest tuleb tööl käia ja juba üsna väiksest peast oma võsuke varahommikul üle lasteaia läve ulatada ning õhtul talle järele minna.



Paratamatult veedavad meie lapsed üsna palju oma ajast lasteaiaõpetajate ning kümnete teiste laste seas. See tähendab, et väga palju sõltub laste areng neist, kes valinud endale lasteaiapedagoogi elukutse.



Ja lasteaiaõpetajale esi­tatavad nõudmised lähevad üha kõrgemaks, sest lapsed peegeldavad oma kodu, kus paljudel juhtudel pole kahjuks kõik kõige paremas korras.



Ehk na­gu ütles lasteaiapedagoog Kaja Teder: "Kui lapsevanem on valmis, läheb lapsel hästi. Kui vanem kardab, kardab ka laps."



Kui isa on pikalt välismaal tööl, kui ema on pidevalt väsinud ja närviline, kui vanemad on lahutatud ja last väntsutatakse ühe ja teise vahet, kui täiskasvanud on kimpus enda muredega, olgu need seotud siis kaotatud töökoha, laenukoorma, suhete sasipuntra või muu taolisega, ja kõige selle kõrvalt lapsega tegelemiseks lihtsalt sisemist ega ajalist ressurssi ning oskusi ei jagu, siis loomulikult mõjutab see väikest inimest.

Ja nende väikeste inimestega, kes tule­vad igal hommikul lasteaeda erinevatest kodudest - raha poolest jõukamatest ja vaesematest, suhete poolest nõrgematest ja tugevamatest -, tuleb õpetajatel toi­me tulla - hoolida, õpetada, selgitada, tü­lisid lahendada, julgustada, lohutada.

Ja nii nagu ema on lapsele kallis, jääb ka lasteaiaõpetaja eriliselt meelde, kui ta on end pühendanud väikeste inimestega koos kasvamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles