Vastukaja: Kas tegu on kelmide kättemaksuga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Välba.
Ain Välba. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja
Samal teemal Toomas Hermi 11. septembri VT artikkel "Vihula vallavolikogu juht jäi kuriteos süüdi".

Laupäeva, 17. jaanuari 2009. a Virumaa Teataja esilehe artiklis "Võsu lapsed mängivad uutes ruumides" teatatakse, et "pikka aega kolimisplaane pidanud Võsu mängurühm asub 2. jaanuarist põhikooliga samas majas, kus on lasteaialaste kasutada äsja renoveeritud värviküllased ruumid".


Päev hiljem algab Kohtla-Järve kohtumajas kohtuprotsess minu üle, süüdistatuna sellesama lasteaia kolimisotsuse võltsimises ja võltsitud ametliku dokumendi väljaandmises, kaebuse esitajaks volikogu liige Leo Luus.

Kui seni olid tema aastate jooksul saadetud kümned kaebused ja avaldused kõikvõimalikesse instantsidesse alates politseist ja lõpetades õiguskantsleri ja riigikoguga jäänud minu suhtes tulemusteta, siis seekord tuli täispank.

Võsu lasteaia kolimist üüriruumidest uutesse vallale kuuluvatesse nüüdisaegsetesse ruumidesse kavandati alates koalitsioonikokkuleppe allkirjastamisest 19. oktoobril 2005. a, millega võeti kohustus järgneva nelja aasta jooksul leida lasteaiale uued, nõuetele vastavad ruumid.

Võsu põhikooli hoolekogu arutas oma koosolekul 6. veebruaril 2007. a lasteaia ülekolimist 2007. a sügisest koolihoonesse.

Kui siiani oli ehitamine ja ülekolimine jäänud kinni olematu raha taha, siis sama aasta sügisel tekkis võimalus taotleda lasteaia ehituseks raha Euroopa KOIT programmist.

2007. a 20. septembri volikogul otsustatigi uue lasteaia ehitus, kooli reorganiseerimine lasteaiaks-põhikooliks ja uue hoone valmimisel sinna laste kolimine.

Leo Luusile kolimine ei meeldinud üldse ning ta nõudis minult, et esitaksin järgmisel volikogul eelnõu kolimisest loobumiseks. Põhjuseks, et olen võltsinud otsust ja omatahtsi sinna kolimise juurde kirjutanud.

Uutesse ruumidesse kolimisest loobumisel ajal, kui vald taotles KOIT programmist raha nende uute lasteaiaruumide ehitamiseks, oleks tegu ilmse pettusega.

Võib arvata, et seetõttu Leo Luus ise seesugust kirjatükki ette ei võtnud.

Ta tegutseb aga väljakujunenud harjumuse kohaselt - saadab teele kaebused kohtusse ja maavanemale. Jälle tulutult.

Vahepeal arutab volikogu Luusi samasisulisi kaebusi kolmel korral ja jääb ikka enda juurde - uute ruumide valmimisel tuleb lapsed sinna ka kolida.

Neist viimasel, 10. jaanuaril 2008. a teeb Luus viimase katse asi enda kasuks pöörata ja teatab, et tema tunneb senist üürileandjat ja on väga rahul. Ning teeb ettepaneku - mitte mingisugust kohustust kolida.

Kui ka sel korral jääb volikogu enamus kolimisele kindlaks, on Luuski sunnitud tõstma käe kolimise poolt.

Kolm päeva hiljem esitab Luus politseisse avalduse, et mina ikkagi juba varem võltsisin sellesama kolimise otsuse.

Kohus, vaatamata volikogu rõhuva enamuse - kaheksa liikme - kirjalikule tunnistusele selle kohta, et kolimine otsustati istungil arutatu ja esitatud ettepaneku alusel, mõistab mu süüdi otsuse võltsimises.

Õigeks mõisteti mind aga võltsitud dokumendi väljaandmises. Kohus märgib, et kuna dokumentide avalikustamist korraldas vallasekretär Kristi Tomingas, kes kontrollis kõiki volikogu otsuseid enne nende avalikustamist, siis mina selles süüdi olla ei saa.

Vallasekretär Tominga süü pärast minu süüditunnistamist enam aga kedagi ei huvita.

Kõrgemad kohtud leidsid kõik õige olevat, süüdi mis süüdi.

Selle kirjatüki kirjutasin mitte enda häda ja häbi kuulutamiseks, vaid toimetuse ettepanekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles