Sõber pakub Rockile ja Kalev/Cramole kaotusi

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ mängijad (punases)
TTÜ mängijad (punases) Foto: Margus Ansu

Korvpalli Eesti meistriliigat tutvustaval üritusel esines tuntud headuses Rakvere Tarva peatreener Andres Sõber, kes ennustas, et soosikuteks peetavad Kalev/Cramo ja Rock saavad hooaja jooksul konkurentide käest stabiilselt lüüa.



«Ma arvan ja loodan seda… ning minu arust oleks see normaalne,» lausus Sõber. «Tegelikult ma ei teagi, kui üllatuseks saaks seda nimetada.»



Ühes asjas olid aga peaaegu kõik kaheksa meistriliiga klubi peatreenerid sama meelt – sarnaselt eelmiste hooaegadega on peamised kullasoosikud Tartu Rock ja Kalev/Cramo, kolmanda koha peale heitlevad aga koguni neli võrdsete võimalustega meeskonda.



Postimees vaagis Eesti meistriliiga klubide tugevusi ja nõrkusi ning lahterdas nad kolme tugevusgruppi.



Kullanõudlejad
Kalev/Cramo, Tartu Rock


Tiitlikaitsja Kalev/Cramo seis on segane – hooaeg algas piinlikkust tekitavate esitustega Balti liiga karikaturniiril, ent Balti liigat ennast alustati kahe võiduga, neist Riia VEFi alistamist võib pidada väikeseks üllatuseks.



Imelise muutumise põhjusi pole vaja kaugelt otsida. Korvi alla on palgatud kaks leegionäri, vigastustest on paranenud ka oma mängumehed Tanel Sokk ja meeskonna kapten Rait Keerles. Kui rahvusvahelisel areenil võib kuuest-seitsmest normaalsel tasemel pallurist väheks jääda, siis Eesti liigas peaks sellisest löögirusikast piisama. Loomulikult võib Kalev/Cramo tänavuse koosseisuga põhiturniiril harjumatult palju libastuda, kuid neid soosikuseisusest ilma jätta pole põhjust.



Rock jättis kontrollmängudes hea mulje, ent Balti liiga avalöök andis märku, et tugeva surve korral ollakse haavatavad. Samas pole koduses meistriliigas ühtegi meeskonda, kes suudaks tartlasi piisavalt agressiivselt pressida. Lisaks on tulevikus abi oodata vigastustest paranevatelt Tanel Teinilt ja Marek Doroninilt.



Rocki kiire ja agressiivne stiil peaks kujunema Eesti meeskondadele kõvaks pähkliks, vastu võibki saada vaid Kalev/Cramo.



Mõlema meeskonna peatreenerid ja juhtkond on selgelt välja ütelnud, et kevadel nähakse end Eesti meistritena.



Pronksi ihkajad
TTÜ, Rakvere Tarvas, Valga/CKE Inkasso, Tallinna Kalev


Vähemalt meeskondade koosseise vaadates võib pronksiheitlus tulla põnevam kui kunagi varem. Kõigi nelja meeskonna treenerid on rääkinud medalisoovist, kõrgelennulisemates unistustes on mainitud isegi finaalikohta.



Mullu pronksi saanud TTÜ suutis uueks hooajaks põhituumiku säilitada ning hankida juurde paar seniste põhimeestega sarnasel tasemel mängijat. Paraku ei luba kontrollkohtumised sügiseks veel suurt arenguhüpet oodata.



Kuid võib-olla arenes Aivar Kuusmaa juhitav seltskond mullu liiga tormiliselt? «Juba kolm aastat tagasi sai seatud eesmärgiks jõuda tänavu medalini. Mullu suutsime eesmärgi ületada, tänavu tuleb see täita,» mõtiskles Kuusmaa ning viitas, et ootab tegusid mängujuhilt Reimo Tammelt ja edasiminekut Eesti koondislaselt Joosep Toomelt. «Samale tasemele jäämine oleks tema jaoks tagasiminek,» lisas Kuusmaa Toome kohta.



Tarva loots Andres Sõber lausus, et Rakvere meeskonna eesmärk on mängida nii hästi, et jõutaks medalite lähedale. Kui Sõber suudab praeguse koosseisu säilitada, pole eesmärki saavutada sugugi võimatu – Eesti koondise kapten Valmo Kriisa, keskmängija Ardo Ärmpalu ja hea viskekäega ääremängija Reinar Hallik oleksid ehteks iga Eesti klubi koosseisus. Tähena võib särama lüüa tulevikumees Rain Veideman.



Riskantse otsuse langetasid Valga meeskonna juhid, palgates peatreeneriks selles ametis kogenematu leedulase Augenijus Vaskyse. Kuid seejuures on täiendatud ka mängumeeste nimekirja: Rockist saadi Kristo Aab, Rakverest tuli Ando Tagamets, lisaks palgati keskmängijaks leedulane Giedrius Rinkevicius ning Kreekast lahkumise järel heade pakkumisteta jäänud kogenud Tarmo Kikerpill.



«Esimene eesmärk on pääseda poolfinaali, siis aga vaatame, millise medali peale õnnestub mängida,» lausus Vaskys.



Samas kummitab Valgat ja Rakveret üks ja sama probleem – mitu juhtmängijat võivad parema pakkumise korral lahkuda välisklubisse. Istutakse justkui pommi otsas.



Tallinna Kalev värbas viimasel hetkel kolm ameeriklast. Neist kogenuim on Jamaal Moore, kes on mänginud Saksamaa regionaalliigas ja Portugalis. Ülejäänud kahe mehe karjääri kohta käiv informatsioon on üsna lünklik. Ühe huvitava käigu tegi Kalev veel, värvates seni peamiselt kõrgushüppega tegelenud ning teises liigas pallinud Erik Lutsu.



«Eesmärk on  meil sama, mis eelmistelgi aastatel: võita medal. Seni pole see meil õnnestunud,» tunnistas Kalevi peatreener Kalle Klandorf.



Autsaiderid Kuremaa/Tartu Palliklubi, Pärnu


Kuigi Kuremaa peatreener Priit Paama väitis, et meeskond püüab viimaste kohtade jagamisest pääseda ning jõuda kohamängudele kuue tugevama hulka, näib see vaid unistusena. Optimismi ei sisenda ka teadmine, et appi palgati kaks täiesti tundmatut ameeriklast. Ülejäänud koosseis mängis mullu esiliiga keskmike tasemel.



Pärnu tugineb peamiselt oma noortele. Peatreener Rait Käbin tunnistas ausalt, et nii noore koosseisu jaoks võib meistriliigas mängimine tulla liiga vara, ent meistriliiga kohta ei soovitud käest anda ja nii rababki meeskond kahel rindel – koolipoisid saavad meistriliiga mängudele lisaks pallida ka esiliigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles