Urmo Kübar: Head valimistavad austavad valijat

Urmo Kübar
, mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Kübar
Urmo Kübar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Varastes 20ndates noormees Johannes küsis ühes 1. mai "Minu Eesti" mõttekojas: "Mind huvitab, miks on nii, et erakonnad pingutavad tohutult selle nimel, et ma teaksin, mis värvi nad on, aga mitte selle nimel, et saaksin aru, mis ideed neil on?"

Parajasti oli täies hoos europarlamendi kampaania. Usun aga, et sama küsib Johannes praegugi, mil käib kohalike volikogude mehitamine.

Vajalik muutus, valimiskampaaniate kujunemine sisukaks ja eetiliseks, saab toimuda ainult siis, kui selle nimel pingutavad nii kandidaadid kui ka valijad.

Kandidaadid saavad oma pa­nuse anda, hoidudes ebaausatest ja sisutühjadest võtetest, valijad kindlameelsusega sellist käitumist nõuda. Kui valija, olgu siis mugavusest, teadmatusest, lootusetusest või hõlptulu soovist kantuna, laseb end lollitada asjasse mittepuutuvate või läbimõtlemata lubadustega, loosunglikkuse, peibutuspartide või äraostmisega, siis ta seda kord-korralt üha enam ka saab.

Abiks nii kandidaatidele kui valijatele koostasid Eesti kodanikuühendused tänavu kevadel hea valimistava - põhimõtted, mille järgimine aitab tagada ausat valimisvõitlust, mis on eelduseks, et kodanik saab teha asjatundliku valiku ideede ja kandidaatide vahel.
Ega neis põhimõtetes mingit jalgratast ei leiutatud.

Kampaaniate rahastamine peab olema läbipaistev, avalikku võimu ei to­hi kuritarvitada, lubadused keskendugu sisulistele küsimustele ning kandidaatide vaated ja seisukohad olgu avalikud. Kokku 11 teesi, mis kellelegi üle jõu ei tohiks käia.

Ent palju seda tahet on? Suu­rimaks probleemiks neil valimistel näib olevat avaliku võimu kuritarvitamine. Neid teateid tuli juba enne kampaania algust, kui linna- või vallajuhid olid kasutanud oma positsiooni, saavutamaks kellegi kandideerimist või mittekandideerimist.

Kampaania ajal on see eri pai­gus jätkunud näiteks linna- või vallajuhi saavutuste promoga maksumaksja raha eest, ligipääsu piiramisega valla- või linnalehte, või siis valijate isikuandmete kasutamisega, milleks teistel nimekirjadel võimalusi pole. See seab kandidaadid ja seeläbi valijad ebavõrdsesse olukorda.

Palju on ka valijate eksitamist, lubades näiteks asju, mille elluviimine nõuaks seaduse muutmist, mida kohalik volikogu teha ei saa. Või siis rahaliselt kulukaid lubadusi, mille juures targu vaikitakse nende hinnast maksumaksjatele ja kaasnevatest kärbetest mujal.

Endiselt kuulub valimisrepertuaari ka poriloopimine ja konkurentide sildistamine ning külalisesinejate-peibutuspartide kasutamine.

Mida teha? Kui mainitud tegevusi sinu vallas või linnas toimub, teata neist kohalikule mee­diale ja EMSLile, kes avaldab ja kommenteerib näiteid ajaveebis www.ngo.ee/valimistava. Kasuks tuleb ühenduse võt­mine ka hea tava vastu eksija endaga - mida rahulikumalt ja kindlamalt seda teha, seda enam mõjub.

Teiseks maksab kiita neid kandidaate, kes seesuguste võteteni ei lasku. Mitte ainult nende poolt hääletamisega, vaid neile sellest ka teadaandmisega. Nii saavad nemadki tuge sel moel jätkata.

Lõpuks taandub hea valimistava järgimine austusele valija vastu. Kui kellestki lugu peame, ei suhtu me temasse kui ullikesse, kellele ajada tühja loba või keda odava meeleheaga ära osta. Tavaelus pöörame meiega nii käituvale inimesele selja - teeme sama ka kandidaatidega, kes head valimistava millekski ei pea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles