Kultuur: Värvihäälne “Kunst laulupidu”

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere teatri peakunstnik Erki Kasemets.
Rakvere teatri peakunstnik Erki Kasemets. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere teatri peakunstnik Erki Kasemets viis huvilised "Kunst laulupeole", heitma pilku eesti kunstnike kordumatu näitusekoosluse värvi- ja mõttekihtide alla.


Et alustada algusest, selgitas kunstimagister, Eesti kunstiakadeemia õppejõud ja näituse "Kunst laulupidu" kuraator Erki Kasemets, et näitusi on laias laastus kahte liiki: rändnäitused ja eriprojektid.



"Eriprojektid on väga aeganõudvad ja töömahukad võrreldes näitusekomplektidega, mida on võimalik panna ringlema erinevates kohtades. Neid valmistatakse ette pikka aega," rääkis Kasemets ja nimetas, et Rakvere teatri seintele on jõudnud just eriprojektid.



"Oluline on, kes sinna näitusele kutsuda. Võimalusi on ju tegelikult hästi palju," lausus Kasemets. Kuna Eesti Kunstnike Liidul on tuhat liiget ning Eestis kunstnikke vähemalt 4000-5000 ringis, siis nende seast leida need mõniteist, kelle tööde kooslusest saaks sündida terviknäitus, on kuraatori sõnul paras mäng.



"Kindlasti sellises kombinatsioonis need kunstnikud enam kunagi kokku ei satu, just need kunstnikud ja see kombinatsioon. See on kordumatu. See tõenäosus on nii väike," ütles Kasemets.



Laia läbilõiget eesti kunstist hõlmav näitus kujunes - nagu Kasemetsa asjad tihtipeale - tihedas koostöös saatuse ja juhusega. Poole aasta jooksul. "Keda kohtasin suve jooksul, rääkisin," avaldas kuraator koosluse tekkimise põhiprintsiibi.



"Seekord niisugune kummaline kokteil. Mingi kummaline nihe on sees, aga samas on kõike -

mainstream

'i, paar vanemat kunstnikku. Suurem osa kunstnikke on minu põlvkonnakaaslased pluss-miinus viis aastat," märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles