Vastukaja: Sunniraha rakendamine ei ole karistus

, Ida-Eesti päästekeskuse tuleohutusbüroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Samal teemal 14. oktoobri Virumaa Teatajas Toomas Hermi artikkel "Omavalitsused hädas tuleohutusnõuete täitmisega".

Rakvere abilinnapea hr Ain Suurkaevu sõnul tegime linnale eelmise aasta lõpul tuleohutusnõuete eiramise eest kolm hoiatustrahvi, kokku umbes paarkümmend tuhat krooni. See on vale väide.


Eelmisel aastal esitasime kohtutäiturile täitekorraldused ja täitmisavaldused linnale kolme sunnirahahoiatusega määratud summa väljamõistmiseks.

Sunnirahahoiatuse näol ei ole tegemist trahviga, vaid see on motivatsioonivahend ettekirjutuse tähtajaks täitmiseks. Sunnivahendit rakendatakse ehk sunnirahahoiatus tehakse sel juhul, kui ettekirjutus on jäetud tähtajaks täitmata.

Näiteks Rakvere reaalgümnaasiumile on esimest korda tehtud ettekirjutus automaatse tulekahju-signalisatsioonisüsteemi kogu hoonesse paigaldamise kohta aastal 2005, see on siiani täitmata.

Sunniraha pole erinevalt levinud arvamusele trahv, kuna sunniraha on suunatud tulevikku ja selle maksmisest on võimalik hoiduda - kui nõue tähtajaks täidetakse.

Trahv on aga karistus ehk hinnang juba tehtud õigusvastasele teole - tuleohutusnõuet on rikutud ja tehakse trahv, hoolimata asjaolust, et nõue võidakse kas või järgmisel päeval täita.

Ühtlasi tähendab karistus sissekannet riiklikku karistusregistrisse ja koos sellega negatiivset märget isiku või asutuse renomeel.

Mis puudutab ettekirjutuste pikendamist, siis seda reguleerib asendustäitmise ja sunniraha seadus.

Täpsustan - sunnirahahoiatusega ettekirjutuse puhul, kui see on täitmata, on võimalik peatada sunniraha väljamõistmine ja määrata uus täitmise tähtaeg, mis ei tohi olla pikem kui kaks kuud.

Seega tegemist ei ole mitte päästekeskuse pahatahtlikkusega mitte pikendada ettekirjutuste tähtaega, vaid seadusest tulenevalt ei ole meil selleks volitusi. Kui on sunnivahend rakendatud (sunniraha välja mõistetud), määratakse kokkuleppel hoone omanikuga uus reaalne täitmise tähtaeg.

Kui ettekirjutuse täitmist ei suudeta tagada tähtajaks (näiteks ehitaja süü tõttu), siis on võimalik sunniraha summa kohtu kaudu sisse nõuda süüdi olevalt poolelt.
Hoiatustrahv on üks trahvi liik (üld-, kiir- ja hoiatusmenetlus).

Trahv on karistus. Sunniraha rakendamine ei ole karistus.
Vastavasisuline artikkel, mis selgitab sunniraha olemust, määramise põhimõtteid ja trahvidest erinevust, ilmus 5. märtsil 2009 Rakvere kohalikus ajalehes Rakvere Sõnumid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles