Emotsionaalne inflatsioon

Ramo Pener
, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramo Pener.
Ramo Pener. Foto: Erakogu

Vaoshoitud põhjamaalastena me oma emotsioone eriti välja ei näita.


Igno­reerime tundeid, püüdes ne­gatiivse alla suruda, et avaldada näilist muljet rahulolust. Kas peaksime muutuma tui­ma­deks allujateks, käsu- või plaa­nitäitjateks?

Londoni psühhoanalüüsi ja sotsioloogiaprofessor David Tuc­kett on arvamusel, et järgmist kriisi on võimatu ära hoida. Et finantsmajanduslikul turul leiaks aset mingisugused muu­tused, peavad inimesed õp­pi­ma mõistma oma tundeid, mis kutsuvad esile investeeringuid finantsturgudel.

Meil tuleb oma tundeid tajuma ja tunnistama õppida, et mitte kinnisva­ra ja börsi hukutavatesse keeristesse sattuda. Tuckett on seisukohal, et pärast kriisi oleks va­ja tunded rii­gi tasandil kollektiivselt läbi töö­tada, et aru saada, mis või kes ja millistes seostes majanduslanguse põh­justas.

Eesmärk po­le mitte süüd­lase väljaselgitamine ja häbiposti panemine. Vastutust ja karistust pea­vad ahned ja kergemeelsed lae­nuandjad ning finantsjäreleval­ve töötajad nii ehk teisiti kand­ma, kui seaduse­veskid suu­da­vad midagi tuvastada.

Ressursside piirid

Millised on meie ressursid ja finantsid? Emotsionaalne kurnatus on viidud viimse piirini. Taastumatud loodus­res­sur­sid on am­mendumas. Aja- ja inimressurss tundub poliitikute arvates piiramatu ekspluatee­rimise allikana.

Samas finantsreservid pidid Eesti Panga keldris olema veel piisavalt suured. Eks ikka selleks, et Maastrichti kriteeriume täita.

Paraku inimene ja iseäranis tema psüühi­lis-vaimne pool kulub kiiremini, kui ku­luvad valimiseelsed poliit­utoo­pi­lised lubadused.

Poriloopimine ja lehmakauplemine õilsa ja riigimeheliku poliitika sildi all kulutab pöördumatult meie hab­rast närvisüsteemi.

Oleks vaja laiapõhjalist ja ava­likku arutelu teemal, et millised tunded on mängus, kui ini­mesed langetavad majan­dus­likke otsuseid.

Finantsturgu­del on liikumapanevaks jõuks sage­li negatiivsed emotsioonid. Pro­fessori arva­tes mängivad olulist rolli ahnus, hirm, kadedus, depressioon ja lootus.

Neid tun­deid on meile õpetatud ju varjama. Neist pole ilus rääkida, täp­selt nagu majanduskriisi alguses püüti tavainimesele juba ammu selgeks saanud kriisi ter­mini asemel puru silma ajada.

Tunded mängivad finantsturgudel olulist rolli. Ka investorite elus. Kogemused finantsproduktidega on ebastabiilsed, sellest tulenevalt ostjad tunnevad hirmu ning pea­vad ülimalt ettevaatlikult tegutsema.

Nõnda kaua vastu ei pea. Seetõttu usuvad investo­rid, aktsionärid ja tarbijadki pigem positiivsetesse edu­lugudes­se.

Sellest hoolimata püüavad akt­sionärid käituda nii ratsionaalselt kui või­malik, näides tun­detute finantsgurudena.

Ini­mese tundeid on võimatu lahterdada rangelt ratsionaal­seks või irratsionaalseks.

Me vajame emotsioone, et langetada otsuseid. Ilma emotsioo­ni­deta poleks ka motivatsiooni.

Tucketti analüüsidele tuginedes võib väita, et ebastabiilsus finantsturgudel baseerub too­dete iseloomul (omadustel), mille tegelikku väärtust, omahinda, me ju ei tea.

Ebasta­biilsust süvendatakse seeläbi, et finantsproduktidesse investeerivad just sellised inimesed, kes on ülimalt vastuvõtlikud ja pimestatud positiivsetest edulugudest.

Kiusatus hirme maha suruda ja edulugusid üle täht­sustada kasvab veelgi karmi konkurentsi tõttu.

Inglise teadlane on veendu­nud, et finantskriisid kätkevad endas emotsionaalseid fenome­ne, mis arenevad sarnaselt.

Kõi­gepealt kutsuvad uued ideed ja finants­pro­duktid esile positiivse eufoo­ria. Mõne aja pärast eufoo­ria re­gu­leeribki turgu ja igasugused nn mullid pai­suvad üha suuremaks.

Mulli lõh­ke­mi­sega kaasnevad hirm ja süüdla­se otsimine.

Neid mul­le nimetab briti professor "emot­sio­naal­­seks inflatsiooniks".

Osa süsteemist

Mulli paisumisele aitavad kaasa need aktsionärid, kes van­kumatult usuvad positiivse­tesse finantsmajanduslikesse edu­lugudesse.

American dream, viie aastaga jõudmine viie rikkama riigi hulka ja reaal­ne majandustegelikkus on terminid erinevatelt planeetidelt.

Mullid on paisunud just seetõttu, et paljud on uskunud - just nemad on erilised, ainulaadsed ja asendamatud.

Selline mõtte­laad poliitikas ja majan­duses on hukatuslik omariiklusele.

Tuckett on seisukohal, et põ­himõttelised muutused saavad alles siis toimuda, kui suur osa inimesi korraga märkaks, et nad on vaid osa suuremast süs­teemist.

Kui aga lähtu­da börsiguru Andre Kostolany ülekutsest, et "ostke aktsiad ja võtke unetablette", siis võib see viimanegi süs­teemitunnetus olematuks kahaneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles