Murdmaasuusatajad asuvad olümpiapileteid jahtima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamsalu suusataja Timo Simonlatser.
Tamsalu suusataja Timo Simonlatser. Foto: Toomas Huik

Täna tutvustab Eesti murdmaasuusakoondis, kelle ridades on ka Lääne-Virumaa suusatajaid, algavat võistlushooaega, mis tipneb Kanadas Vancouveris 12.-28. veebruarini peetavate taliolümpiamängudega.

Taliolümpiale pääsemise alanud hooajal eesmärgiks seadnud Lääne-Virumaa suusatajatest kuulub Eesti murdmaasuusatajate A-koondisesse Timo Simonlatser Tamsalu AO suusaklubist, naiste B-koondisega harjutab tema klubikaaslane Kaili Sirge.

Naiste B-koondise treeneri Kalmer Trammi sõnul on B-koondise juures usinalt harjutamas ka Sõmeru spordiklubi suusataja Laura Rohtla, kes tänavu küll ametlikku koondisesse ei kuulu nagu Kiviõli suusataja Tatjana Mannimagi.

"Ettevalmistus on naissuusatajatel kestnud viis kuud, maikuu keskel alustasime, iga kuu on tehtud 15-20 treeninglaagri päeva, suvekuudel Otepääl, septembris-oktoobris kaks paarinädalast keskmäestikutsüklit Austrias Ramsaus," loetles Kalmer Tramm tehtut.

Koormustaluvuse näitaja laes
Sel nädalal käis suusarahvas Tartus tippspordi uuringute keskuses korralisel kehalise töövõime testil. Tamsalu suusataja Timo Simonlatser oli neljapäeval uuringutelt tulles ülipositiivselt meelestatud, sest sündinud oli uus koormustaluvuse rekord: mullusügisese 34 minuti asemel 35.

"See tähendab, et organismi suutlikkus on tõusnud, üldfüüsiline baas on hea ning kiiruslikke võimeid lisades saab vormi talveks veelgi paremaks timmida," rõõmustas suusasprinterite rühmas treener Kristianseni juhendamisel harjutav Simon­latser.
Tema sõnul on mullustest vigadest õppust võttes selle hooaja treeninguplaanides korrektiive tehtud: enam ei treenitud suvi läbi väga intensiivselt kiiruslikke võimeid, rohkem pandi rõhku aeroobsetele trennidele.

"Intervalltreeningutele läksime üle samm-sammult, et aeroobne baas alt ära ei läheks," täpsustas Simonlatser. "Treeningumahtu plaanisime aasta lõikes kasvatada kümme protsenti. Kui eelmisel aastal kulus treenimiseks juunis 65 ja juulis 75 tundi, siis tänavu vastavalt 80 ja 85 tundi.  Rahulikumalt võtan sel aastal  raskete laagrite vahele jäävat puhkust, et korralikult taastuda. "

Olümpiamängudele Eestit esindama pääsedes soovib Simonlatser võistelda nii individuaal- kui meeskonnasprindis. Aga ta ei välista ka distantsisõitu, kui seni edukalt kulgenud ettevalmistus seda võimaldab.

"Aga enne tuleb sinna koondisesse pääseda," nentis visa suusamees. "Konkurents on tihe, läheb rebimiseks."

Konkurents tihe
Sõel on Tamsalust pärit Kaili Sirge sõnul tihe ka naistel, kes suusarajale naasnud Kristina Šmigun-Vähi kõrval OMile ihkavad. "Naistele on planeeritud olümpiakoondises kaks kohta, aga loodetakse, et ehk saab kaks kohta veel juurde," teadis Sirge.

Nii nagu klubikaaslane Timo Simonlatser, võib ka Kaili Sirge rõõmustada, sest eilsel testil Tartus põrmustas temagi senise koormustaluvuse rekordi. "Olen senise ettevalmistusega rahul ja valmis olümpiapileti eest võitlust jätkama," lausus ta. "Jään sel hooajal oma liistude juurde: tahan teha häid sõite sprinterina, startides individuaalses klassikasprindis ja uisustiili paarissprindis."

Kohe pärast tänast suusakoondislaste pressikonverentsi sõidavad Eesti suusatajad üle mere Soome Olosele, kus lihvitakse suusavormi novembrikuu lõpuni.
Olose laager, kus harjutamas rohkem kui poolsada Eesti suusatajat, teiste hulgas ka Eesti järelkasvu ehk Nordecon Teami kuuluv Sõmeru noor suusamees Raido Ränkel, tipneb maailmakarikasarja avaetapiga Kuusamos 28. ja 29. novembril.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles