Küsitlus: Millised on isaksolemise rõõmud ja mured?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: .
Margo Klaasmägi

Laekvere vallavolikogu esimees, kolme lapse isa

Kolmele marakratile isaks olemine on iseenesest juba suur rõõm.

Kõige suurem õnn ja rõõm on vanematele terve lapse sünd. Ülejäänut saab ise väga suures osas mõjutada ja suunata. Lapsevanemaks olemine tähendab suurt vastutust. Me loodame ja usume, et lastel õnnestub kujuneda haritud inimesteks, kes on arukad, tasakaalukad, viisakad, hoolivad, töökad jne.

Samas loodame, et lastel ei teki sõltuvusi, lodevusele kallutavaid sõpru, ülbust, ükskõiksust, üle- ega alaväärsuskompleksi jne.
Igal lapsevanemal on võimalik korraldada nii, et tema lapsest kujuneks haritud inimene. Ekslik on arvamus, et haridust on võimalik anda ja võtta, osta ja müüa ning vahetada. Võimed ei kuku niisama lapsele sülle, vajalik on vanemate eeskuju, nii perekonna kui ka kogukonna toetus, kord ja sotsiaalne kontroll.

Lapsevanema mured seisnevadki selles, kuidas korraldada nii, et tema lapsest kujuneks haritud inimene.


Toivo Olvi

nelja lapse isa, viie lapse vanaisa, kauaaegne lastekodu direktor, Põlula kooli logopeed

Rõõm on, kui lapsel läheb hästi, ja mure, kui läheb halvasti. Siis tuleb mõelda, kas endal on midagi tegemata jäänud või kuidas saaks asi rööpasse.

Arvan, et nii nagu isa oli ürgajal, on ta ka XXI sajandil. Ma arvan, et isa rollis ei ole midagi ainuomast, mida ema anda ei saa - eks nad mõlemad annavad veidi erineval viisil.

Mis puutub asenduskodudesse, siis sealsed kasvatajad peaks olema rohkem väärtustatud, et sinna tuleks tööle ka mehi, kes peres täidavad enam isa rolli.

Martin Herem
Kirde kaitseringkonna ülem, kolonelleitnant, kolme lapse isa

Need samad asjad, mis 100 aastat tagasi isadele rõõmu valmistasid - näha, kuidas lapsed kasvavad ja arenevad. Esimene naeratus, esimesed sammud. Iga väiksemgi saavutus teeb isa õnnelikumaks - vaadata, kuidas laps õpib kõndima, oskab vaielda.

Muret teeb lapse tervis ja teiste inimestega hakkamasaamine.

Isaks olemine annab sõnale "vastutustunne" uue värvingu - arusaamise, et sul on kohustused, mida peab kandma iga minut, iga kuu - ja nii aastate vältel. Isana pean arvestama sellega, et iga liigutus, mida teen, on lastele eeskujuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles