Virulased kiikavad euroklipis kahe kümnendi taha

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Sikk ja Raivo Riim meenutasid filmi jaoks kahe aastakümne taguseid sündmusi.
Rein Sikk ja Raivo Riim meenutasid filmi jaoks kahe aastakümne taguseid sündmusi. Foto: Meelis Meilbaum

Septembrikuus filmisid Belgia telemehed Robin Shuffield ja Malick Jeddi ning Eesti helioperaator Antti Mass Rakveres ja Ida-Virumaal tuhamägede juures.


Filmitegijad rääkisid Rein Siku ning Raivo Riimiga, kes meenutasid 1988. ja 1989. aasta sündmusi Virumaal ja Eestis.



Kohtumisest valmis üks filmiklipp Euroopa Komisjoni tellitud sarja, mis vaatab tagasi aastale 1989.

"1989: The year that changed Europe" ("Aasta, mis muutis Euroopat" - toim.) on ajendatud Berliini müüri langemisest kakskümmend aastat tagasi.
Filmilõikudes saavad sõnad need inimesed, kes toona tegutsesid muutuste eesliinil.

Rein Sikk, kes oli kakskümmend aastat tagasi Virumaa Fondi väljaantava ülevirumaalise lehe Virumaa Teataja peatoimetaja, ning Raivo Riim, kes toona pidas toimetaja ametit Viru kolhoosi ajalehes Wirulane, arutlevad filmilõigus meedia mõjust Eesti vabanemisele ja fosforiidisõjast.

"Minu jaoks on väga tähtis see, et me võitsime kõigepealt iseenda hirmud ja seejärel oma rahva hirmud," meenutab Sikk klipis.

Kokku filmiti üheteistkümnes riigis, mis kõik on liitunud Euroopa Liiduga pärast Berliini müüri langemist. Igast riigist valmis kolme minuti pikkune lõik.

Aadressil multimedia.tipik.eu/year-that-changed-europe on võimalik lisaks sellele klipile vaadata meenutusi Ungarist, Leedust, Saksamaalt, Poolast, Tšehhist, Slovakkiast, Sloveeniast, Rumeeniast, Bulgaariast ja Lätist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles