Rakkelased tahavad raskuste kiuste kirikut edasi ehitada

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel toodi kiriku ehituseks krundile hunnik prusse ja laudu.
Sügisel toodi kiriku ehituseks krundile hunnik prusse ja laudu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakke kogudus muretses hulga ehitusmaterjali, et saaks jätkata kiriku ehitust, kuid raha töödeks praegu pole.


Kaks aastat tagasi alustati Rakke kiriku ehitusega: valati vundament ning paigaldati vee-, elektri- ja küttesüsteemid. Seejärel hakati taotlema rahasid hoone edasi ehitamiseks.


Lootus kirik nii-öelda katuse alla saada tekkis tänavu suvel, kui LEADER-programmist lubati eraldada kiriku ehituseks 600 000 krooni. Lõpliku otsuse tegi aga PRIA, kes investeeringut heaks ei kiitnud.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et vahendeid kiriku ehituseks otsitakse aktiivselt edasi. "Kindlasti ei ole me ehitusest loobunud," lisas ta.

Ehitusmaterjal toodi kohale


Rakke kogudus leidis, et neil on kogunenud annetusi ja nii on võimalik teha järgmine samm ning muretseda kiriku ehituseks vajalikku puitmaterjali. Sügisel toodigi hunnik prusse ja laudu kiriku krundile, kus need praegu kasutamata seisavad.

Rakke koguduse juhatuse esimees Helja-Reet Traks ütles, et nad soetasid tõesti natuke ehitusmaterjali. "Sellest ei ole hullu, et me praegu ehitada ei saa, sest puit vajabki kuivatamist. Teeme looduslikku kuivatust," rääkis Helja-Reet Traks.

Rakke kogudusele kingiti metsamaterjal, mille varumiseks korraldati talgud, kogudusele tehtud rahaliste annetuste abil tasuti metsamaterjali transpordi ja saekaatri teenuse eest.


Helja-Reet Traks tõdes, et euroliidu veskid jahvatavad aeglaselt. "Tänavu talvel ehitus ei alga, aga meil on vallas asjalikud inimesed ning aitavad raha leida," ütles Traks.


Annetusi kogutakse edasi, et ise ehitusse võimalikult suur panus anda.


Rakke inimene, kes oma nime avaldada ei soovinud, lausus, et iseenesest on muidugi tore, kui kiriku ehitus edenema hakkab, ja on koguduse enda otsustada, mida ta oma rahaga teeb.

Küll aga kahtles ta, kas materjal õues väga hästi kuivab, kui sinna vihm ja lumi peale sajab. Ta lisas, et puitmaterjali - prusse ja laudu, millest iseenesest võiks kohe ehitama hakata, seisab ehitusplatsil üsna suur kogus.

Asendaks ka kultuurikeskust


Rakke vana puukirik põles maha 2003. aastal, paar aastat hiljem loodi mittetulundusühing, kuhu kuuluvad EKB Rakke koguduse, Rakke vallavalitsuse ja EELK Simuna Siimona ja Juuda koguduse esindajad.

Mittetulundusühingu eesmärk on ehitada vanale kohale uus pühakoda, kus saaksid jumalateenistusi pidada nii luterlased kui baptistid ning võiks korraldada kultuuriüritusi.

Hindrek Kuldbeki koostatud projekti järgi tuleb kirikuhoonesse saal 40 inimesele, lükandseinaga eraldatud kõrvalruum 60 istekohaga, ruumid laste- ja noortetöö tarvis, kaks külalistetuba, pastori korter ning köök.

Kirikuhoones tahetakse kunagi osutada ka sotsiaalabi, seada sisse supiköök abivajajatele, samuti pakkuda kõigile hädalistele pesemisvõimalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles