Juhtkiri: Müüriga ja ilma

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini müür sai uue ilme
Berliini müür sai uue ilme Foto: Reuters

Eile tähistas Berliin suurejooneliselt ajaloolise müüri langemise 20. aastapäeva, koos olid maailma poliitika paljud juhtfiguurid.

Rahvapidu peeti juba nädalavahetusel ja eile langetati vahtplastist doominokividest sümboolne müür, mis oli rahvale mõnda aega vaatamiseks välja pandud.

Betoonist barjäär, mis alates 13. augustist 1961 kuni 9. novembrini 1989 eraldas Lääne-Berliini Saksa DVst, oli üks külma sõja ja Saksamaa eraldamise tuntuimaid sümboleid. Selle ehitasid Saksa DV rahvaarmee sõdurid, piirivalve ja politseiüksused, et takistada massilist idasakslaste põgenemist Läände.

Täna, 20 aastat hiljem, Saksamaal korraldatud rahvaküsitluste kohaselt leiavad kaks kolmandikku vastanutest, et ühinemine on teinud head, kuid iga kaheksanda küsitluses osalenu meelest võiks müüri uuesti üles ehitada. Üks kolmandik küsitletutest kritiseerib, et ühiskond pärast müüri langemist on muutunud ebaõiglasemaks, kui oli müüri püsides.

Need, kes Saksa DV kadumisega kaotasid ka oma hüvesid, nutavad seda taga ning jutt demokraatiast ja inimõigustest paneb neid ainult õlgu kehitama.
Ja kuigi see kõik oli alles 20 aasta eest, paljud berliinlased enam ei mäletagi, kus täpselt müür seisis. Paljud lapsed Saksamaal ei tea Berliini müürist ega elust siin- ja sealpool betoonist seina midagi.

Berliini müüri tükid on tassitud üle ilma laiali ning neid võib leida nii koduaedades, purskkaevudes kui riiulites. Ja Berliinis viibival turistil on hea võimalus saata kodustele postkaart, millel ajalooline foto, ja lisada killuke samast müürist.

13 kilomeetri pikkune ning nelja meetri kõrgune Berliini müür oli midagi füüsiliselt suurt, mis sümboliseeris nõukogude võimu teistes riikides. Selle langemine oli sümboolne algus veel suuremale lagunemisele.

Kunagine liidukantsler Willy Brandt ütles täna, 20 aastat tagasi, päev pärast müüri langemist: "Nüüd kasvab kokku see, mis kokku kuulub." Tundub, et kasvamisprotsess veel kestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles