Vello Jürna – laulnud südamest südamesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Jürna.
Vello Jürna. Foto: Erakogu

Kõik tenori unistusterollid ära laulnud Väike-Maar­ja poiss Vello Jür­na tähistanuks 1. detsembril oma esimest juu­belit.

Muusikafestivali raames leiab aset vabariikliku vokalistide kon­kursi II voor 17 laulja osavõtul, suurepärased Eesti oope­risolistid annavad mitu kontser­ti nii rahvamajas kui kirikus.

1989. aastal esimesed rollid mänginud Vello Jürna on küm­ne aasta taguses intervjuus öelnud, et hääl on talle ju­ma­la poolt antud, auahnust ja ambitsioone, mida teater vajab, ta kaasa ei saanud.

"Sellepärast pole teater mulle koduks saanud, ma ei lase teat­ri­hullusel en­dale peale tulla. Mul on väga hea meel, et sellest Väike-Maarja poisist, kes kaua aega laulmisest midagi ei teadnud, nii palju alles on. Mis siis, et mind on väga palju lahti raiutud ja uuesti kokku pandud," rääkis tenor Vello Jürna.

Vello oskas dilemma ees - ol­la hääle teener või inimene - seistes valida enese ja lähedaste jaoks olulise. Ta valis koh­vrite pakkimise ja ohvrite too­mise asemel laulmise neile, kes ligidal ja tema laulust lu­gu peavad. Ta valis inimeseks olemise tee ehk teisiti öeldes - laulja võid sa olla, aga ini­mene pead olema.

Estonias laulis Vello üle 30 erineva ooperirolli. Lisaks esinemistele Estonias ja Vanemuises sai tema annet nautida ka Stockholmi Kuningliku Ooperi, Norra ja Läti rahvusooperi, Göteborgi ja Oulu ooperiteatrite ning New Yorgi ja Itaalia publik.

Väike-Maarjas keskkoolipõl­ves bändis laulnud Vello Jürna tee jätkus G. Otsa nimelises Tallinna muusikakoolis, kus tema õpetaja, RAMi solist Raimond Alango kutsus ta meeskoori laulma. 1987. aastal suundus Jürna Estonia teatri ooperikoori, kust kaks aastat hiljem kasvas juba solistiks.

Kõrghariduse lauljana omandas Jürna aastail 1985-1991 tolleaegses Tallinna konservatooriumis, õppides algul Hendrik Krummi ja seejärel Ivo Kuuse juures. Ühtlasi täien­das ta end Estonia teatri ja selt­si toetusel Itaalias Carlo Ber­gonzi juures Accademia Ver­dianas, Verdi sünnilinnas, kus õppis hindama aega ja järjepide­vust. Carlo Ber­gon­zit peetakse maailma üheks parimaks lauluõpetajaks, viima­seks bel canto meistriks.

Vello Jürna võitis I auhinna Eesti lauljate võistlusel 1989. a, publiku auhinna Violetti-Valsesia võistlusel 1992. a ja oli 1991. a Mo­de­nas Pavarotti võistluse finalist. Vello on laulnud ka paljudes Eestimaa kirikutes ja kammersaalides. Lauljatöö kõrvalt al­gatas ta muusikahariduslikke ettevõtmisi, et aidata võima­likult paljudel nautida muusikast osasaamise rõõmu.

Sel nädalavahetusel võib Väi­ke-Maar­jas osa saada Vello Jürnale pühendatud kontsertidest, konkursist ja näitusest - saab mõtiskleda ja va­hetada mõtteid Vel­lo teekaaslastega. Sest mida muud me teha saamegi, kui meid on ühendanud suurepärase laulja anne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles