Päästjad eelistavad palga kärpimist koondamisele

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Asuküla
Rainer Asuküla Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Siseministeerium tahab tuleval aastal koondada umbes 110 päästeameti töötajat ja sulgeda viis komandot, päästjad on aga pakkunud välja teisi lahendusi, et koondamist vältida.

Siseministeeriumi järgmise aasta eelarve näeb ette päästeameti personalikulude vähendamist 22,8 miljoni krooni võrra.

Esialgsete võimalike lahendustena personalikulude kokkuhoiuks on ministeerium välja pakkunud teenistujate sissetuleku vähendamise viie protsendi võrra või koondamise. Koondada kavatsetakse kuni 110 töötajat, kellest 90 on päästjad.

Siseminister Marko Pomerantsi sõnul on läbirääkimised päästjate ametiühinguga kulude kärpimiseks alles käimas ja lõplikke otsuseid pole langetatud. Minister lubas, et koondamise kasuks ei otsustata kergel käel.


Ida-Eesti päästekeskuse Tapa päästekomando meeskonnavanem ja usaldusisik Rainer Asuküla ütles, et päästetöötajate ametiühingu läbirääkimistel siseministeeriumiga on ametiühing välja pakkunud mitu lahendust: normkoormuse vähendamist ühe kuu lõikes ning tasustamata puhkepäevade väljavõtmist kuni 96 tunni ulatuses aasta jooksul.

Viimaseks pakkumiseks oli taas 24tunniste vahetuste kehtestamine ning kahe tunni puhkeaja tasustamine osaliselt.

Lääne-Virumaa mees Rainer Asuküla, kes on läbirääkimistel üks ametiühingu volitatud esindajaid, selgitas, et töölepinguseadusest tulenevalt peab vähemalt kuus tundi kestva tööpäeva jooksul võimaldama tööandja pooletunnise vaheaja, mida üldjuhul ei tasustata, välja arvatud siis, kui töö iseloom ei luba selleks ajaks töö juurest lahkuda.

Päästjad peavad ka pausi ajal säilitama valmisoleku ega saa töökohast lahkuda, seetõttu tuleks neile see aeg hüvitada saja protsendi ulatuses.


"Me oleme nõus, et see aeg tasustatakse 40protsendiliselt, mis on vastutulek meie poolt," ütles Asuküla. Tema sõnul kompenseerib saamata jäänud tulu pikem vaba aeg ning väiksemad sõidukulud tööle ja koju liikumisel. "Meil Tapa komandos sõidavad näiteks mehed keskmiselt tööle kümne kilomeetri kauguselt," lisas Asuküla.

Siseministeerium ja päästeameti juhtkond on nõus 24tunniste vahetuste taastamisega.

Siseminister Pomerantsi sõnul võiks kõikides komandodes olla vahetused selliselt, et päästjad käiksid ühe päeva tööl ning kolm päeva oleks vaba.

"Pakkusime välja, et kuus tundi vahetusest oleks puhkeaeg, millest kahte tundi ei tasustata," rääkis Pomerants.

Ministri sõnul on teine tähtsam arutlusteema palgaküsimus, ministri hinnangul on kõigi päästjate palkade vähendamine halvem lahendus kui koondamine, sest töötasud on niigi väiksed.

Päästeameti peadirektor Alo Tammsalu on öelnud Rahvusringhäälingule, et muudatuse peamine eesmärk on ületundide tekkimise vältimine, sest nende eest päästeametil raha maksta pole. Selle asemel võimaldatakse praegu päästjaile vabu vahetusi, mis aga omakorda löövad segi komando graafiku, selgitas Tammsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles