Rakveres linastus film peapiiskopist

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere kirikupäevadel rääkis Andres Põder (paremal) intervjuus Rainer Miltopile nii sellest, kuidas ta poisikesepõlves päevakoera oma koduse muuseumi tarvis prepareeris kui kommenteeris Vabadussõja võidusamba sündi.
Rakvere kirikupäevadel rääkis Andres Põder (paremal) intervjuus Rainer Miltopile nii sellest, kuidas ta poisikesepõlves päevakoera oma koduse muuseumi tarvis prepareeris kui kommenteeris Vabadussõja võidusamba sündi. Foto: Erakogu

Rakvere kirikupäevade raames linastus neljapäeval, kodanikupäeva õhtul, Jaan Kolbergi dokumentaalfilm EELK peapiiskop Andres Põderist.

Filmi pealkiri "Via Avium" (tõlk. lindude tee) on ühtlasi ühe Põderi noorpõlves loodud luuletuse pealkiri, millele Erkki-Sven Tüür on loonud aastate eest ka viisi.


Film näitas Andres Põderi kujunemisteed lähedaste, sõprade, kaasvaimulike ning temaga erinevatel eluetappidel Eesti eri paigus kokku puutunud inimeste pilgu läbi.


"See on ühe ajastu film, inimlike otsingute film, milles mina sõna ei saa - ja see on selle filmi pluss," märkis Andres Põder filmivaatamisele järgnenud vestlusõhtul.


"Kui inimene püüab rohkem tundma õppida iseennast, ei saa ta asetada end maailma ega iseenda nabaks, ta peab otsima iseenda nägu jumalas. Usk annab enesemõistmise, aga inimene ei saa seda teistele üle kanda - igapüks peab selle ise üles leidma. See film näitab, et keerulist inimest ei saa mõista muidu kui jumala abiga," ütles Põder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles